Έκθεση Αγιογραφίας της Μαρίας Γαροφαλάκη-Ντίντα

28.05.2008
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει στις 28 και 29 Μαΐου 2008 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την έκθεση Αγιογραφίας της Μαρίας Γαροφαλάκη-Ντίντα.
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει στις 28 και 29 Μαΐου 2008 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την έκθεση Αγιογραφίας της Μαρίας Γαροφαλάκη-Ντίντα.

Η Μαρία Γαροφαλάκη-Ντίντα ασχολείται με την αγιογραφία αρκετά χρόνια. Διδάχτηκε την τέχνη της αγιογραφίας από καταξιωμένους δασκάλους, αγιογράφους αλλά και ιερωμένους οι οποίοι επηρέασαν καθοριστικά το έργο της.

Η αγιογράφος αποτυπώνει τη δουλειά της κυρίως επάνω σε ξύλο που είναι το αγαπημένο της υλικό αλλά και σε μουσαμά. Κυρίως όμως δουλεύει επάνω σε παλιά ξύλα, καρδάρες, πινακωτές, ξύλα τυπογραφείου αλλά και σε μοναδικά χειροποίητα ξυλόγλυπτα. Χρησιμοποιεί παραδοσιακά υλικά σε μορφή σκόνης, όπως αυγοτέμπερες σε διάφορα χρώματα διαλυμένα με ξύδι και κρόκο αυγού καθώς και φύλλα χρυσού 22κ. Η αγιογραφία της είναι πιστή αντιγραφή πρωτότυπων βυζαντινών εικόνων άλλων εποχών και ιδιαίτερα της Κρητικής Σχολής. Όπως σημειώνει η ίδια «... η αγιογραφία απαιτεί γνώση, μοναχικότητα, αυτοσυγκέντρωση, απόλυτη επαφή με το θέμα, αγάπη πραγματική για το κάθε δημιούργημα γιατί κάθε εικόνα είναι μοναδική επειδή η έκφραση δεν αντιγράφεται και πάντα αισθάνομαι αγωνία, λαχτάρα και άγχος μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και έρθει η ηρεμία, η ανακούφιση, η μοναδική ευτυχία της δημιουργίας... »

Η Μαρία Γαροφαλάκη-Ντίντα πραγματοποιεί την τρίτη ατομική της έκθεση και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές.

Εγκαίνια: Τετάρτη 28 Μαϊου, ώρα 19:30
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων: Αίθουσα Ν. Γύζης
Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601
Ώρες λειτουργίες: 9π.μ. - 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας