"Ταξίδι γύρω από τη Χύτρα μου"

27.05.2008
Η "σπινθηροβόλα" μουσική κωμωδία ηθών "Ταξίδι γύρω από τη Χύτρα μου", αφού ταξιδέψει το καλοκαίρι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, θα παρουσιαστεί το χειμώνα στο αθηναϊκό κοινό στο Θέατρο της Ημέρας από μέσα Οκτωβρίου μέχρι μέσα Γενάρη.

Το Θέατρο της Ημέρας μετά την επιτυχία της παράστασης με το έργο του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό» σε επίσημη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας «Κομεντί Φρανσέζ» και υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας παρουσιάζει την κωμωδία "Ταξίδι γύρω από τη Χύτρα μου".

Η "σπινθηροβόλα" μουσική κωμωδία ηθών του Ευγενίου Λαμπίς ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Μοντζολή υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας.

Μια εντυπωσιακή παράσταση με πλούσια κοστούμια εποχής και ευρηματικά σκηνικά, πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, χορευτικά ιντερμέδια που ερμηνεύει μια πλειάδα παλιών και νέων ηθοποιών που έχουν διακριθεί στην κωμωδία.

Η παράσταση, αφού ταξιδέψει το καλοκαίρι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, θα παρουσιαστεί το χειμώνα στο αθηναϊκό κοινό στο Θέατρο της Ημέρας από μέσα Οκτωβρίου μέχρι μέσα Γενάρη.

Συντελεστές

Μετάφραση & Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή
Δραματουργική επεξεργασία: Ζακλίν Ραζγκονικόφ
Μουσική & Τραγούδια: Χρήστος Θεοδώρου
Στίχοι: Διαμαντής Γκιζιώτης
Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Μερζέ
Φωτισμοί: Πολ Γραμμένος.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Στάθης Αναστασίου, Τάκης Βαμβακίδης, Κατερίνα Γαβαλλά, Σταμάτης Γαρδέλης , Δανάη Δασκαλάκη, Παντελής Τσόγκας.


Ο συγγραφέας

Ο Ευγένιος Λαμπίς (1815-1888), μαέστρος της θεατρικής ευθυμίας, υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος ύφους και τεχνικής για τους μεταγενέστερους Γάλλους δραματογράφους και ένας «εθνικός συγγραφέας» της εποχής. Κύριος εκπρόσωπος της περίφημης κωμωδίας ? βοντβίλ, της δημοφιλέστερης θεατρικής αναψυχής της Ευρώπης του 19ου αιώνα, την αναβάθμισε αισθητικά εμπλουτίζοντας την με την κωμική φλέβα του και με την ανεξάντλητη ευρηματικότητά του. Το κωμικό θέαμα βοντβίλ, στάθηκε απαρχή της Οπερέτας και της Επιθεώρησης, των θεαματικών μιούζικαλ και των λογοτεχνικών καμπαρέ, με κύριο χαρακτηριστικό του την παρεμβολή τραγουδιών με ευτράπελα και σατιρικά στιχάκια. Τα θέματα των κωμωδιών του Λαμπίς αντλούνται κυρίως από τη ζωή και τα ήθη της μικροαστικής και μεσοαστικής τάξης της εποχής του. Μια γελοιογραφική ματιά και μια ανελέητη κριτική στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα, γεμάτη κωμικά στοιχεία που στηρίζονται στην έκπληξη, το παράδοξο και την παρεξήγηση.

Η υπόθεση

Ο Αλζεαντόρ ντυ Λουαρέ, διάσημος γιατρός του οποίου η σύζυγος λείπει σε ταξίδι, εντελώς ξαφνικά και παράφορα ερωτεύεται την μαγείρισσα του. Πρόκειται για μια εντελώς αδικαιολόγητη επιθυμία. Μα ο Αλζεαντόρ, εντελώς συνερπαρμένος από το πάθος του, παραμελεί τα επαγγελματικά του καθήκοντα και κυριολεκτικά «εγκαθίσταται» στην κουζίνα της ωραίας Πρυντάνς. Έχοντας συναίσθηση του «παραλόγου» της κατάστασης του λόγω της κοινωνικής ? ταξικής τους διαφοράς, προσπαθεί να βάλει εμπόδια ανάμεσά σου και προτείνει στον υπηρέτη του Ζεζαμπέλ να την παντρευτεί. Αυτό περίμεναν οι δυο νέοι, που τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια ο ένας για τον άλλον όπως βλέπουμε στην πρώτη σκηνή του έργου. Αλλά ο Αλζεαντόρ, ζηλεύει παράφορα τον υπηρέτη του, όπως και όποιον άλλον επισκέπτεται την κουζίνα της μαγείρισσας. Παραδίδεται λοιπόν σε πράξεις εντελώς παράλογες και εγκαταλείπει τους πελάτες του την ώρα της θεραπείας. Ευτυχώς, η επιστροφή της συζύγου τον επαναφέρει στην πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεται πως η γυναίκα του είναι ωραιότερη και πιο επιθυμητή από τη μαγείρισσα και οι κοινωνικές σχέσεις ξαναπαίρνουν τη φυσική ροή των πραγμάτων.