Ρέα Γαλανάκη,O αιώνας των λαβυρίνθων

03.12.2002
Η ιστορία μιας φανταστικής οικογένειας που ξεκινά το 1878 στην οθωμανική Κρήτη και σταματά το 1978 μετά το τέλος της δικτατορίας, ένα ιστορικό και πολιτικό μυθιστόρημα ταυτόχρονα, του οποίου η δράση περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες : Την ανακάλυψη του μινωικού πολιτισμού, το μυστήριο της εξαφάνισης μίας γυναίκας, της Σκεύως Καλοκαιρινού και ένα πολιτικό έγκλημα που αγγίζει την κρητική βεντέτα.
Η ιστορία μιας φανταστικής οικογένειας που ξεκινά το 1878 στην οθωμανική Κρήτη και σταματά το 1978 μετά το τέλος της δικτατορίας. Ενα ιστορικό και ταυτόχρονα πολιτικό μυθιστόρημα, του οποίου η δράση περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες : Την ανακάλυψη του μινωικού πολιτισμού, το μυστήριο της εξαφάνισης μίας γυναίκας, της Σκεύως Καλοκαιρινού, και ένα πολιτικό έγκλημα που αγγίζει την κρητική βεντέτα. Για κανένα από τα τρία αυτά μυστήρια δεν βρίσκεται λύση όσο και αν ο μίτος τους ξετυλίγεται. Πρόκειται για τον λαβύρινθο μιας ιστορίας βαριάς και δυσπρόσιτης, μιας ιστορίας απ' όπου αναβρύζει το δικό της φως όχι μόνο για την μυθιστορηματική, αλλά και για την ιστορική αλήθεια.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δύο αδέλφια, δύο φανταστικά πρόσωπα, ο Ανδρέας και ο Σήφης, γιοι του δασκάλου Παπαουλάκη, επιστάτη του Μίνωος Καλοκαιρινόυ που έφερε στο φως το παλάτι της Κνωσού το 1878- πολύ νωρίτερα από τον Εβανς δηλαδή. "Συμμέτοχοι" στην ιστορία είναι και πλήθος άλλων προσώπων, όπως η γυναίκα του δασκάλου Αννέζα, η σύζυγος και ταυτόχρονα ξαδέλφη του Ανδρέα, Στέλλα, τα παιδιά του Σήφη Χρίστος και Αριάδνη, η εξαφανισμένη ανιψιά του Μίνωος Καλοκαιρινού Σκεύω και άλλοι...

Μέσα στο βιβλίο αυτό χωρούν όλα. Αναφορές και πρόσωπα και γεγονότα μυθιστορηματικά και πραγματικά που έχουν σφραγίσει την ιστορία της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης, Ο Ανδρέας και ο Σήφης Παπαουλάκης, ο Μίνως Καλοκαιρινός, ο Πατουχονίκος, ο Ανδρέας Ποδιάς. Συναντούμε ακόμα και τον Νίκο Καζαντζάκη να εμφανίζεται στο όνειρο του Ανδρέα και ανατριχιαστική είναι η περιγραφή της νεκρώσιμης ακολουθίας του: "Σύσσωμος ήρθε ο λαός της πόλης στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά για να αποχαιρετίσει τον Δάσκαλό και γιο της, τον εκτεθειμένο σε δημόσιο προσκύνημα. Και προσκυνούσε ο κόσμος το χωρίς σταυρό, χωρίς εικόνισμα, χωρίς ελληνική σημαία, χωρίς δεήσεις και θυμίαμα σκήνωμα του Δασκάλου. Μόνο ένα κλαδάκι έλατο στόλιζε το φέρετρό του. Μα ήταν φθινόπωρο και με αμέτρητα χρυσάνθεμα πλημμύρισε ο ναός του θαυματουργού και του προστάτη Αγίου. Ο κόσμος έφερνε μπουκέτα τα χρυσάνθεμα και τα απέθετε στα μάρμαρα, γύρω απ΄' αυτό τον φθινοπωρινό επιτάφιο του Ηρακλείου, προσκυνούσε κι έφευγε πισωπατώντας δακρυσμένος..."

Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει σπουδάσει ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να θεωρήσουμε τυχαίο ούτε το χώρο που διαδραματίζεται το βιβλίο ούτε και το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται. Η συγγραφέας ξέρει σίγουρα να χειρίζεται το λόγο της, όπως πρέπει, έτσι ώστε να μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τον πιο επιφυλακτικό αναγνώστη. Υποβλητική ατμόσφαιρα, επιτηδευμένη -χωρίς υπερβολές γλώσσα- και μία "λαβυρινθώδης" μυθιστορηματικό-ιστορική αφήγηση είναι τα συνθετικά στοιχεία του "Αιώνα των λάβυρίνθων".


Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Ο αιώνας των λαβυρίνθων
Συγγραφέας: Ρέα Γαλανάκη
Σελίδες: 390
ISBN: 960-03-3343-2