Πανσέληνος στις 23ο 54´ του Σκορπιού (14/5 , 22:17)
Εάν οι δαίμονές μου με εγκαταλείψουν, πολύ φοβάμαι ότι και οι άγγελοι θα πετάξουν επίσης μακριά.
Ράινερ Μαρία Ρίλκε
Οι πανσέληνοι φωτίζουν ό,τι έχει βλαστήσει κάτω από την επιφάνεια. Στη νέα Σελήνη φυτεύουμε νέους σπόρους, και με την πανσέληνο βλέπουμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και αν θέλουμε να συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση που έχουν πάρει ή να αλλάξουμε πορεία. Η πανσέληνος στον Σκορπιό επικεντρώνεται σε ό,τι βρίσκεται στο σκοτάδι, στη σκιά της συνείδησής μας, σε ό,τι κρύβουμε από τον εαυτό μας. Εχουμε παραβλέψει κάποια προειδοποιητικά σήματα; Είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό μας, τις επιδιώξεις και τις επιθυμίες μας; Είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους; Ο Ηλιος στον Ταύρο τονίζει τι ακριβώς θέλουμε και τι χρειάζεται να κάνουμε ώστε να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας. Με τις πανσελήνους έχουμε αντίθεση Ηλιου και Σελήνης – Ηλιος και Σελήνη βρίσκονται σε συμμετρικά αντίθετα ζώδια.
Η αντίθεση οδηγεί στην επίγνωση δύο διαφορετικών και αλληλοσυγκρουόμενων καταστάσεων: Σαν θεατές σε παιχνίδι τένις, γυρίζουμε το κεφάλι μας πρώτα στη μια άκρη και έπειτα στην άλλη. Πολλές φορές το αποτέλεσμα μιας αντίθεσης είναι να πιεζόμαστε να επιλέξουμε μία από αυτές τις άκρες. Μπορεί να επιλέξουμε, ή η πίεση να μας κάνει να μην πάρουμε καμία απολύτως θέση. Μπορούμε πάντα να προτιμήσουμε τη μέση οδό, που μερικές φορές είναι και η καλύτερη επιλογή, γιατί μπορούμε να έχουμε επίγνωση και των δύο άκρων, να χρησιμοποιήσουμε και τις δύο ενέργειες. Ποιες είναι οι δυο διαφορετικές και αντίθετες ενέργειες αυτής της πανσελήνου; Εχουμε τον οικοδόμο (Ταύρος) εναντίον του σαμποτέρ (Σκορπιός), την ηρεμία (Ταύρος) εναντίον των συναισθηματικών καταιγίδων (Σκορπιός), την ασφάλεια (Ταύρος) εναντίον του πειρασμού (Σκορπιός), το στάτους κβο (Ταύρος) εναντίον της κρίσης (Σκορπιός), το σεξ (Ταύρος) εναντίον των ταμπού (Σκορπιός). Αυτές είναι οι αντιθέσεις που καλούμαστε να εξισορροπήσουμε με αφορμή αυτή την πανσέληνο. Ωστόσο, και τα δύο ζώδια ενδιαφέρονται για τη δέσμευση και την επιθυμία, και ειδικότερα για το σεξ, το χρήμα και την εξουσία. Αντιπαραθέσεις με αιχμή τα παραπάνω και το αίσθημα της οργής, της ζήλιας και του φθόνου ίσως να ανήκουν στην γκάμα αυτής της πανσελήνου, που επηρεάζει, εκτός από τους Ταύρους και τους Σκορπιούς, τους Λέοντες και τους Υδροχόους του τρίτου δεκαημέρου, ή όσους έχουν ωροσκόπους ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια. Ο Ταύρος είναι το ζώδιο που ενδιαφέρεται για τις αξίες (ως προς το υλικό μέρος τους) και την αυτοεκτίμηση. Στη Δύση τα θρησκευτικά δόγματα που βασίζονται στο προπατορικό αμάρτημα και την εκδίωξη των ανθρώπων από τον παράδεισο μαζί με την έννοια της σωτηρίας έχουν διαποτίσει τη συλλογική συνείδηση. Σε μερικές χώρες, μάλιστα, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου έχει μεταφερθεί η θρησκευτική ζέση, η αδιαλλαξία και ο ζήλος της θρησκευτικά αδιάφορης πια δυτικής Ευρώπης, η έλλειψη αυτοεκτίμησης έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας – ένας αμαρτωλός δεν μπορεί να έχει αυτοεκτίμηση. Αυτή η δυτική θρησκευτική αντίληψη θα πρέπει να επεξηγηθεί επαρκώς σε κάποιον όπως τον Δαλάι Λάμα, τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, επειδή δεν υφίσταται παρόμοια αντίληψη στη δική του παράδοση, στο δικό του πολιτισμό. Για εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή, θεωρείται αδιανόητο να μην αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους με σεβασμό και εκτίμηση, ενώ για κάποια άλλα εκατομμύρια ανθρώπων το να κατέχεις και να επιδιώκεις υλικά αγαθά είναι εκτός πραγματικότητας, έρχεται σε αντίθεση με την αληθινή ουσία.
Ο Ταύρος συμβολίζει το χρήμα και τους εσωτερικούς πόρους που διαθέτουμε, όπως και τις αξίες που μας στηρίζουν, και εκφράζει το βαθμό της αυτοεκτίμησής μας. Ως το πρώτο ζώδιο της Γης στο ζωδιακό κύκλο, δηλώνει επίσης και το σεβασμό που χρειάζεται να δείχνουμε στη φύση. Ο πλανήτης αντιδρά στην υπερεκμετάλλευσή του με ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές – τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να ζήσουμε αρμονικά μαζί;
Ακόμα, με κυβερνήτη την Αφροδίτη, ο Ταύρος δείχνει την υγιή σχέση που χρειάζεται να έχουμε με τον εαυτό μας. Πολλές φορές τα αισθήματα αναξιότητας και δυσαρέσκειας μας πιέζουν να απαξιώσουμε τον εαυτό μας ή να τον υπερτιμήσουμε. Η Αφροδίτη, κυβερνήτης του Ταύρου, μας ρωτάει: «Τι έχει μεγαλύτερη αξία στη ζωή σου; Λοιπόν; Τι κάνει τη ζωή σου να αξίζει;». Υπάρχουν εποχές στη ζωή μας που αισθανόμαστε ασήμαντοι. Αυτές οι εποχές είναι και οι κατάλληλες για να πεις δυνατά στον εαυτό σου: «Αξίζω την αγάπη μόνο και μόνο γιατί υπάρχω». Βοηθάει ιδιαίτερα αν το θυμηθείς τις στιγμές που νιώθεις χάλια, άσχημος/-η, όταν αισθάνεσαι ότι δεν σε νοιάζεται κανένας, όταν νιώθεις ντροπή, ενοχές ή οτιδήποτε δυσάρεστο. Αυτό το μάντρα και η επανάληψή του μπορεί να μην είναι το τέλειο υποκατάστατο, ή να μην αντικαθιστά την ανάγκη να ψάξεις τον εαυτό σου, αλλά λειτουργεί πολλές φορές. Xρησιμοποίησέ το αν αισθανθείς να σε παίρνει από κάτω. Αξίζει τον κόπο.
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο Αρης, που γύρισε ανάδρομος στον Ζυγό την 1η Μαρτίου, επιστρέφει σε ορθή πορεία στις 20 Μαΐου. Ο Ζυγός κυβερνάει τις διαπροσωπικές - συντροφικές σχέσεις και τις διαπραγματεύσεις. Το διάστημα που ο Αρης ήταν ανάδρομος δημιούργησε αμφιβολίες, ‣
διαψεύσεις, φόβο, ανησυχία, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, μπορεί και να διέλυσε σχέσεις. Από εδώ και πέρα μπορούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, να αφομοιώσουμε ό,τι μάθαμε, να καταλάβουμε τι (μας) συνέβη, να κάνουμε έναν απολογισμό.
Πανσέληνος στον Σκορπιό: «Παραθέτω μια παροιμία κοινότοπη, αλλά πρέπει να την αντιγράψω γιατί ταιριάζει πολύ στην κατάστασή μου αυτή τη χρονιά: “Οταν δεν έχουμε αυτό που αγαπάμε, πρέπει να αγαπάμε αυτό που έχουμε”. Είναι ένας ολόκληρος τρόπος σκέψης, και πιστεύω πως τελικά καταλήγουμε να αγαπάμε μόνο αυτό που έχουμε». - Μαργαρίτα Καραπάνου, «Η ζωή είναι αγρίως απίθανη».
Νέα Σελήνη στις 7ο 21´των Διδύμων (28/5, 21:41)
Διαβάζουμε τον κόσμο λάθος και μετά λέμε ότι μας εξαπάτησε.
Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ
Είναι μια ξεχωριστή νέα Σελήνη αυτή, σε μια ιδιαίτερη και κρίσιμη χρονιά. Με τον Ηλιο και τη Σελήνη στους Διδύμους, στο πρώτο δηλαδή ζώδιο του Αέρα, αυτή η νέα Σελήνη στρέφει την προσοχή μας στη διανοητική πλευρά της ύπαρξής μας, στο πώς οι σκέψεις μας χρωματίζουν και διαμορφώνουν την αντίληψή που έχουμε για τη ζωή. Η σκέψη, όπως και ο αέρας, θεωρείται από πολλούς αυτονόητη. Αναπνέουμε και στοχαζόμαστε χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Αν παρακολουθήσουμε όμως την αναπνοή μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η ποιότητα της ανάσας μας συνδέεται με τις σκέψεις και την αντίληψή μας. Οσο πιο βαθιά είναι η αναπνοή τόσο περισσότερο παρόντες και δεκτικοί είμαστε. Οσο πιο ρηχή και ελαφριά, τόσο περισσότεροι είναι οι φόβοι μας και τόσο περισσότερο αμυντικοί είμαστε. Αυτή η νέα Σελήνη, λοιπόν, μας υπενθυμίζει τη δύναμη της αναπνοής και του μυαλού.
Ενας από τους μύθους που αναφέρονται στους Διδύμους είναι αυτός του Κάστορα και του Πολυδεύκη, που απεικονίζει την πνευματική διαδρομή και το στόχο των Διδύμων. Οι Διόσκουροι ήταν αδέλφια. Σε έναν καβγά με ένα άλλο ζευγάρι διδύμων, ο Κάστορας σκοτώνεται, και τότε ο Δίας προσφέρει στον Πολυδεύκη την αθανασία. Εκείνος δέχεται, αλλά ζητάει από τον Δία να μοιραστεί το δώρο του με τον αδελφό του. Ο Δίας συμφωνεί, αλλά ορίζει τη μια ημέρα ο ένας να βρίσκεται στον Αδη και ο άλλος στον Ολυμπο και την επόμενη το αντίστροφο. Αυτό σημαίνει ότι οι Δίδυμοι προσπαθούν να συμφιλιώσουν τις αντιθέσεις μεταξύ του ουρανού και της γης, το φως με το σκοτάδι, τη λογική με τη διαίσθηση, να γεφυρώσουν τις ανόμοιες, τις ετερόκλητες, τις διαφορετικές διαστάσεις και ποιότητες. Ο Ερμής, κυβερνήτης των Διδύμων και αγγελιοφόρος των θεών, ταξιδεύει ελεύθερα σε ουρανό, γη και Αδη, εκπροσωπώντας την υψηλή συνειδητότητα, τη συνείδηση και το ασυνείδητο, τα τρία επίπεδα του νου.
Ο Ερμής, ο κυβερνήτης των Διδύμων, την ώρα της νέας Σελήνης βρίσκεται στις 29° 34´ των Διδύμων, και η Αφροδίτη, η εσωτερική κυβερνήτης κατά την απόκρυφη αστρολογία των Διδύμων, βρίσκεται στις 29° 39´του Κριού. Η 29η δεν είναι μια «εύκολη» μοίρα στο γενέθλιο χάρτη. Εχει μια ποσειδώνια υφή, χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, αστάθεια, ενώ δηλώνει την ύπαρξη τραύματος, όχι αναγκαστικά αθεράπευτου αλλά σοβαρού. Δηλώνει αναποφασιστικότητα και αμφιθυμία. Σε αυτή τη μοίρα κομβικής σημασίας αποδίδονται πολλές εκδοχές όσον αφορά τη δράση και πολλές επιλογές, που συνεχώς αναπροσαρμόζονται, μέχρι που οι αποφάσεις καταλήγουν να παίρνονται παρορμητικά, την τελευταία στιγμή, και να μην έχουν καμία σχέση με προηγούμενες. Εκτός από την αμφιταλάντευση ή την τάση στα βεβιασμένα συμπεράσματα, η 29η μοίρα συνδέεται και με την αίσθηση του επείγοντος. Μπορεί επίσης να δηλώνει και μια γενική αδυναμία που εκδηλώνεται με δυσκολίες και άστοχες επιλογές ή με την υπεραναπλήρωση – δηλαδή, στην προσπάθεια για κάλυψη της όποιας αδυναμίας, την υιοθέτηση διαμετρικά αντίθετων συμπεριφορών και τη φανατική υποστήριξή τους. Προσοχή λοιπόν στην ορμητικότητα που δεν ενέχει λογική.
Αυτή η νέα Σελήνη, που επηρεάζει Διδύμους, Τοξότες, Παρθένους και Ιχθύες του πρώτου δεκαημέρου, και τους αντίστοιχους ωροσκόπους, σχηματίζει δύσκολη όψη τετραγώνου με τον Ποσειδώνα στις 7° 33´ των Ιχθύων και θετική όψη τριγώνου με τον ανάδρομο Αρη στις 9° 29´ του Ζυγού. Ο Ποσειδώνας τονίζει τον ιδεαλισμό, το μυστικισμό και τη φιλανθρωπία. Το τετράγωνό του με τη Σελήνη λέει: «Σκέψου τη φύση και τη φύση σου. Η αληθινή περιουσία δεν μετριέται με χρήμα. Το καλό του καθένα μας συνδέεται με το καλό όλων μας».
Κάτι τελευταίο που μας θυμίζει αυτή η νέα Σελήνη στους Διδύμους και που χρειάζεται να έχουμε ΠΑΝΤΑ κατά νου: Αλλάζοντας τις σκέψεις μας, αλλάζουμε τον κόσμο (μας). «Ο,τι μπορείς να φανταστείς είναι αληθινό», είπε ο Πάμπλο Πικάσο.
Γιώργος Πανόπουλος
fb/ www.cosmictelegram.gr