Καθημερινά, δεκάδες γυναίκες αναβάλλουν την επίσκεψή τους στο γιατρό ή αποφεύγουν να υποβληθούν σε ορισμένες εξετάσεις, γιατί αισθάνονται αμηχανία ή ντροπή. Μήπως είσαι μία από αυτές; Εμείς σου προτείνουμε μερικές απλές λύσεις για να ξεπεράσεις μια για πάντα το φόβο ή την ντροπή και έτσι να αντιμετωπίσεις εγκαίρως κάθε πρόβλημα...
1...ντρέπομαι να πάω στο γυναικολόγο: ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά, κυρίως τα νέα κορίτσια. Η πρώτη επίσκεψη μιας κοπέλας στο γυναικολόγο ακούγεται τρομακτική, ωστόσο σας διαβεβαιώνουμε ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά. Όλες οι γυναίκες από τη στιγμή που ξεκινά η σεξουαλική τους ζωή θα είναι καλό να επισκέπτονται τακτικά το γυναικολόγο τους, ενώ μετά τα 18 θα πρέπει να γίνεται και το Τεστ ΠΑΠ (τεστ Παπανικολάου).
Η πρώτη φορά: Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης, ο γιατρός θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό και θα σου κάνει κάποιες ερωτήσεις ρουτίνας - που ίσως όμως σε κάνουν να αισθανθείς λίγο άβολα. Για παράδειγμα, τον αριθμό των ερωτικών σου συντρόφων, αν χρησιμοποιείς προφυλακτικό ή κάποια μέθοδο αντισύλληψης, αν έχεις κάνει ποτέ αποβολή ή έκτρωση ή ακόμη και αν αισθάνεσαι πόνο κατά την επαφή. Πες όλη την αλήθεια, καθώς ο γυναικολόγος δεν βρίσκεται σε αυτή τη θέση για να σε κρίνει ή να σε μαλώσει, αλλά για να σιγουρευτεί ότι είσαι υγιής και να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε πρόβλημα.
Πώς να ξεπεράσεις την ντροπή: Θα βοηθούσε πολύ αν επέλεγες μια γυναίκα γυναικολόγο ή κάποιο γιατρό τον οποίο έχει επισκεφθεί κάποια φίλη σου και την έκανε να νιώσει πολύ άνετα. Ενημέρωσε το γιατρό για το ότι είναι η πρώτη σου επίσκεψη και ότι νιώθεις αμηχανία και θα δες πως εκείνος θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αισθανθείς καλύτερα. Δες το γιατρό σαν ένα φίλο που ενδιαφέρεται να ανακαλύψει μαζί σου τυχόν προβλήματα και η συνεργασία σας, του είναι απαραίτητη για να κάνει σωστά τη δουλειά του.
2...ντρέπομαι να κάνω κολονοσκόπηση: αν και δεν πρόκειται για επώδυνη εξέταση, σαφώς δεν είναι και ευχάριστη. Πρόκειται για μια εξέταση που λόγω του σημείου όπου γίνεται αλλά και του γεγονότος ότι εισάγεται ένα λεπτό σωληνάκι με κάμερα στο συγκεκριμένο σημείο, κάνει την πλειοψηφία των ασθενών να νιώθουν άβολα. Με την κολονοσκόπηση ελέγχεται η εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου και πολλές φορές τμήμα του λεπτού. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να υπερβάλλουμε, ούτε να αποφεύγουμε να υποβληθούμε σ’ αυτήν, αν κριθεί απαραίτητο από το γιατρό μας. Μάλιστα, μετά το 50ό έτος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά, καθώς μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του εντέρου σε πολύ πρώιμα στάδια και να σώσει τη ζωή σου.
Πώς να ξεπεράσεις τη ντροπή: κατ’ αρχάς θα πρέπει να αναφέρεις στο γιατρό ότι η ιδέα της εξέτασης σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, κάτι δηλαδή που ακούει τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα, σε όλη του τη ζωή, από όλους σχεδόν τους ασθενείς του. Εκείνος με τη σειρά του, αφού ακούσει τους φόβους και τους δισταγμούς σου, θα σου εξηγήσει λεπτομερώς ποιά είναι η διαδικασία.
3...ντρέπομαι να κάνω διακολπικό υπέρηχο: μια εξέταση ρουτίνας, στην οποία πρέπει να υποβάλλονται όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, μια φορά το χρόνο, ώστε να διαπιστωθεί η ομαλή λειτουργία των ωοθηκών και η καλή κατάσταση της μήτρας. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη εξέταση, δεν είναι επώδυνη για την πλειοψηφία των γυναικών και είναι πολύ σημαντική για την αξιολόγηση των ωοθηκών και της μήτρας, καθώς γίνεται εσωτερικά και ο γιατρός έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα.
Πώς να ξεπεράσεις τη ντροπή: ζήτα από το γυναικολόγο να σου εξηγήσει λεπτομερώς τι ακριβώς βλέπει και αν είναι δυνατό να το παρακολουθήσετε μαζί την ειδική οθόνη. Έτσι, θα έχεις την ευκαιρία να δεις εσωτερικά τα όργανά σου, να παρακολουθήσεις μια τελείως διαφορετική διαδικασία, που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα το σώμα σου. Παρακολούθησέ το όπως θα έβλεπες ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση και παρατήρησε το καθετί με μεγάλη προσοχή. Μέχρι να δεις προσεκτικά την εικόνα και να προσπαθήσεις να παρατηρήσεις τις ωοθήκες, ο γιατρός θα σου πει ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, ενώ εσύ ούτε καν θα το έχεις καταλάβει!
4...νομίζω ότι έχω κάποιο αφροδίσιο νόσημα: ήρθες σε επαφή χωρίς προφυλάξεις, παρατηρείς κάποια ύποπτα συμπτώματα και ανησυχείς ότι έχεις κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια, όμως ντρέπεσαι να το πεις στο γυναικολόγο; Είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις, αφού έτσι ίσως να διακινδυνεύεις την υγεία σου αλλά και την υγεία των σεξουαλικών σου συντρόφων, ακόμα και τη γονιμότητά σου, καθώς κάποια νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε αυτήν εφόσον δεν θεραπευτούν έγκαιρα. Κλείσε αμέσως ραντεβού με το γιατρό σου.
Πώς να ξεπεράσεις τη ντροπή: οι περισσότερες γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα ή τουλάχιστον έχουν φοβηθεί ότι μπορεί να κόλλησαν κάποια ασθένεια. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο για τους γυναικολόγους και δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο γι’ αυτό! Απλώς θα σε παραπέμψει να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν τεστ Παπ, καλλιέργεια κολπικού υγρού ή και εξετάσεις αίματος, και αν υπάρχει τελικά πρόβλημα, θα σου υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σου. Όταν βγεις από το ιατρείο, θα αναρωτιέσαι γιατί ντεπόσουν, αφού ο γιατρός αντιμετώπισε το ζήτημα με τόσο επαγγελματισμό και τυπικότητα, που όχι μόνο δεν σε έκανε να αισθανθείς άσχημα, αλλά σου κίνησε και το ενδιαφέρον να του κάνεις από μόνη σου ακόμη περισσότερες ερωτήσεις, προκειμένου να ενημερωθείς περαιτέρω για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα!
5...ντρέπομαι γιατί ιδρώνω υπερβολικά: πολλοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερβολικής εφίδρωσης, που τους προκαλεί αμηχανία και τους φέρνει σε δύσκολη θέση σε πολλές περιστάσεις στη ζωή τους, καθώς οι αντιαισθητικοί λεκέδες δύσκολα κρύβονται. Όμως, η πλειοψηφία δεν θα κατέφευγε στο γιατρό για να λύσει το παραπάνω πρόβλημα, αφού νιώθει αμήχανα να το συζητήσει.
Πώς να ξεπεράσεις τη ντροπή: η έντονη εφίδρωση, αν και είναι ενοχλητική, δεν αποτελεί κάτι που θα εκπλήξει οποιονδήποτε γιατρό, καθώς είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Πες του το πρόβλημά σου χωρίς δεύτερη σκέψη. Εκείνος θα σου δώσει κάποιο ισχυρό αντιιδρωτικό και πρακτικές συμβουλές για να ιδρώνεις λιγότερο, να καμουφλάρεις το πρόβλημα με έξυπνα τρικ, ενώ σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να σου ζητήσει να υποβληθείς σε ορισμένες εξετάσεις. Τέλος, αρκετοί ασθενείς πλέον καταφεύγουν στη γρήγορη λύση του botox στην περιοχή της μασχάλης και λύνουν έτσι το πρόβλημά τους (για τουλάχιστον 4-6 μήνες). Την παραπάνω λύση μπορείς να τη συζητήσεις εκτενέστερα με το γιατρό, ο οποίος θα κρίνει αν ενδείκνυται για την περίπτωσή σου ή όχι.
Από τη Μαρίνα Μανθεάκη