Έχεις κρυφή φλεγμονή; Τι να κάνεις

09.12.2016
Δες πώς θα προλάβεις τις κρυφές φλεγμονές αλλά και αν υπάρχουν ήδη πώς θα τις αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

Αφού διαβάσεις το άρθρο μας Μήπως έχεις κρυφή φλεγμονή και δεν το ξέρεις, ενημερώσου για το τι πρέπει να κάνεις στη συνέχεια.

Κάθε χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και ο ασθενής να ακολουθεί αυστηρά τη θεραπεία που θα συστήσει ο προσωπικός του γιατρός. Παράλληλα όμως με τη θεραπεία αυτή και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού ο ασθενής μπορεί να υποβοηθήσει την ίασή του αλλά και να αποφύγει μελλοντικές υποτροπές, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πρακτικές ενίσχυσης του οργανισμού του.

Αποκτήστε και διατηρήστε υγιές βάρος

Η παχυσαρκία είναι αναγνωρισμένος παράγοντας πρόκλησης χρόνιας φλεγμονής σε πλείστες περιπτώσεις κρυφής, ενώ η χρόνια φλεγμονή τεκμαίρεται ότι αποτελεί αίτιο αύξησης του σωματικού λίπους και συσχετίζεται ευθέως με τη συχνότερη εμφάνιση ορισμένων χαρακτηριστικών του μεταβολικού συνδρόμου, όπως κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλό σάκχαρο αίματος και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Προτάσεις: Το λίγο περιττό βάρος, δείκτης μάζας σώματος 25-27 kg/m2, μπορεί να μειωθεί και κατόπιν να διατηρηθεί σταθερό με υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αν όμως συνήθως χάνετε κιλά και κατόπιν τα παίρνετε ξανά ή είστε παχύσαρκη/-ος, τότε αναζητήστε οπωσδήποτε βοήθεια από ειδικούς και μην καταφεύγετε σε αυτοσχέδιες δίαιτες ή άλλες επικίνδυνες μεθόδους αδυνατίσματος. Η όποια απώλεια κιλών πρέπει να είναι μόνιμη και να προέρχεται κυρίως από απώλεια λίπους.

Ακολουθήστε αντιφλεγμονώδη διατροφή

Η ενεργειακά ισορροπημένη και θρεπτικά επαρκής διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας «ανεπεξέργαστων» τροφίμων, δηλαδή σε τρόφιμα που διατηρούν την αρχική τους φυσική κατάσταση και δεν έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία, π.χ. εκτεταμένη αποφλοίωση ή μαγείρεμα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, συσχετίζεται με συνολικά χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής.

Προτάσεις: Διαμορφώστε τη διατροφή σας σύμφωνα με την ελληνική παραδοσιακή δίαιτα.

  • Αναλογικά αυξημένη κατανάλωση νωπών φρούτων, λαχανικών, χόρτων και δημητριακών προϊόντων πλούσιων σε φυτικές ίνες.

  • Συχνότερη κατανάλωση οσπρίων, λευκών κρεάτων, ψαριών και θαλασσινών έναντι των κόκκινων κρεάτων.

  • Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, αβγών, ξηρών καρπών και σπόρων.

  • Χρήση ελαιολάδου αντί άλλων πηγών λίπους και μυρωδικών αντί αλατιού στα φαγητά.

  • Περιορισμός κατανάλωσης βιομηχανοποιημένων τροφίμων, προϊόντων κρέατος, γλυκισμάτων με ζάχαρη και προστιθέμενων σακχάρων.


Αυξήστε τα αντιφλεγμονώδη στοιχεία, μειώστε τα φλεγμονώδη

Η κάπως μεγαλύτερη πρόσληψη ορισμένων διατροφικών στοιχείων, π.χ. ω-3 λιπαρά, και συγχρόνως η μειωμένη πρόσληψη κάποιων άλλων, π.χ. trans και ζωικά κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να επαυξήσουν την αντιφλεγμονώδη αποδοτικότητα ενός γενικότερα υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής, εφόσον όμως δεν γίνεται υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και διατηρείται η επιθυμητή ενεργειακή ισορροπία.

Προτάσεις: Αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη αντιοξειδωτικών (φρούτα, λαχανικά), ω-3 λιπαρών (ψάρια, άψητοι ξηροί καρποί και σπόροι), προβιοτικών (παραδοσιακά γαλακτοκομικά, προϊόντα φυσικής ζύμωσης) και φυτικών ινών (δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια), τρώτε αναλογικά περισσότερα ωμά τρόφιμα παρά μαγειρεμένα. Συγχρόνως, περιορίστε την κατανάλωση υπερθερμασμένων φαγητών, π.χ. τηγανητά, τρόφιμα με αμφιβόλου ποιότητας πρώτες ύλες και με χαμηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, π.χ. junk food, επεξεργασμένα προϊόντα με ζάχαρη, λιπαρά κακής ποιότητας, αλάτι και πρόσθετα, όπως τα συντηρητικά, τρόφιμα με κύριο συστατικό το εξευγενισμένο αλεύρι, π.χ. λευκό ψωμί, και αλκοόλ. Επιπλέον, απομακρύνετε από τη διατροφή σας τα τρόφιμα που γνωρίζετε ή υποπτεύεστε ότι σας προκαλούν ενοχλήσεις.

Διακόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αποτελεί κύριο παράγοντα πρόκλησης συνεχιζόμενης φλεγμονής. Μεταξύ πολλών ακόμη βλαπτικών επιδράσεων οι χημικές ουσίες του καπνού μεταβάλλουν αρνητικά τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός σε παθογόνα μικρόβια και ιούς, δυσχεραίνοντας έτσι την εξουδετέρωσή τους και ευνοώντας τον πολλαπλασιασμό τους.

Προτάσεις: Επειδή η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αναζητήστε επαγγελματική υποστήριξη σε δημόσιο ιατρείο διακοπής καπνίσματος – τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν έως 70%. Αν επιχειρήσετε να το διακόψετε μόνη/-ος, προσέξτε ιδιαίτερα τόσο την ποιότητα της διατροφής σας όσο και το ποσό θερμίδων που προσλαμβάνετε καθημερινά, ώστε να μην πάρετε κιλά.

Φροντίστε τη στοματική σας υγιεινή

Το αυξημένο φορτίο παθογόνων μικροοργανισμών στη στοματική κοιλότητα, που ευθύνεται για φλεγμονές όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των αρτηριών της καρδιάς, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί επίσης, καθώς τα μικρόβια μετακινούνται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, να επιβαρύνει την κατάσταση ατόμων που πάσχουν από οσφυαλγία, αρθρίτιδες, σακχαρώδη διαβήτη ή αναπνευστικά προβλήματα.

Προτάσεις: Βουρτσίζετε δόντια, ούλα και γλώσσα το πρωί μετά το γεύμα και πριν από τον ύπνο. Χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα και μεσοδόντιο βουρτσάκι. Μην αμελείτε τον περιοδικό έλεγχο στον οδοντίατρο και την άμεση αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων.

Χαλαρώστε περισσότερο

Ισορροπία μεταξύ κόπωσης και ανάπαυσης, εκτόνωση άγχους, ψυχική ηρεμία και καλή διάθεση συμβάλλουν καθοριστικά στη χαλάρωση σώματος και πνεύματος, στην ελάττωση των ορμονών του στρες, στη βελτίωση των ανοσολογικών μηχανισμών και στον περιορισμό της φλεγμονής.

Προτάσεις: Προσφέρετε καθημερινά στον εαυτό σας περιόδους χαλάρωσης και αναζωογόνησης, κάνοντας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα κάτι που σας αρέσει πολύ. Χόμπι, διάβασμα, αγχολυτικές ασκήσεις, , περπάτημα, ελαφριά γυμναστική (ιδίως σε εξωτερικούς χώρους), χορός, ακόμη κι ένα ντους ή μπάνιο με αιθέρια έλαια έχουν ευεργετική επίδραση. Επιπλέον, η εξασφάλιση ποιοτικού και επαρκούς νυχτερινού ύπνου είναι βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση του οργανισμού και την καλή λειτουργία του.

Γυμναστείτε τακτικά, αλλά με μέτρο

Η τακτική σωματική άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της φλεγμονής μέσω διάφορων μηχανισμών: βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, μειώνει το υψηλό σάκχαρο, καθιστά την ινσουλίνη πιο δραστική, περιορίζει το άγχος, βελτιώνει το ανοσοποιητικό. Στον αντίποδα, τόσο η περιστασιακή άσκηση (μία στο τόσο) όσο και η υπερβολική, π.χ. ιδιαίτερα έντονη ή με μεγάλη διάρκεια, είναι βασικές αιτίες πρόκλησης χρόνιων φλεγμονών.

Προτάσεις: Γυμναστείτε με εξατομικευμένο πρόγραμμα, βασισμένο στα ανατομικά χαρακτηριστικά, την ηλικία, το επίπεδο υγείας και τη φυσική σας κατάσταση. Επιδιώξτε να κάνετε ποικιλία ασκήσεων και λειτουργικών κινήσεων σε διαφορετικές εντάσεις, έτσι ώστε να μην καταπονείτε μονότονα ή υπέρμετρα το σώμα σας. Αφιερώστε αρκετό χρόνο σε χαλάρωση και αποκατάσταση ύστερα από κάθε πρόγραμμα. Εάν παρ' όλα αυτά δεν παρατηρείτε βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης ή/και νιώθετε υπερβολική κούραση μετά τη γυμναστική, τότε περιορίστε την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά της ή, εναλλακτικά, απέχετε από αυτήν για μερικές ημέρες και ξεκουραστείτε περισσότερο.

Μην παίρνετε αυθαίρετα αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Παρότι αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε οξείες καταστάσεις, τα περισσότερα αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν το βλαπτικό παράγοντα, παρά μόνο καταστέλλουν τα συμπτώματα φλεγμονής, π.χ. τον πόνο. Επιπλέον, τα ίδια τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν οξεία ή χρόνια φλεγμονή σε διάφορα όργανα, π.χ. στο ήπαρ, ενώ και οι πιθανότητες άλλων παρενεργειών είναι αυξημένες, π.χ. στο γαστρεντερικό, ιδίως δε σε μακροχρόνια χρήση.

Προτάσεις: Χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ ύστερα από ιατρική υπόδειξη και πάντα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως λίγες ημέρες. Αν απαιτείται μακροχρόνια λήψη, η χρήση τους πρέπει να συνδυάζεται με τα προσήκοντα μέτρα προστασίας και μείωσης των πιθανών παρενεργειών τους, π.χ. ειδική διατροφή, λήψη γαστροπροστατευτικών, περιοδικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Μείνε συντονισμένη για να διαβάσεις ποια είναι τα 5 τρόφιμα-ασπίδες για να προλάβεις τις φλεγμονές.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 173
Update: Δεκέμβριος 2016