To Facebook έχει γίνει αγαπημένη σου σελίδα στο ίντερνετ. Και δεν είναι μόνο δικιά σου αδυναμία αυτή αλλά πολλών Ελληνίδων. Τα προβλήματα με το λατρεμένο σε όλες μας κοινωνικό δίκτυο ξεκινούν από τη στιγμή που μοιράζεσαι πολλά (πάρα πολλά) στην προσωπική σου σελίδα στο Facebook. Ποιά συχνά λάθη κάνεις στο Facebook και γιατί πρέπει να τα σταματήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται;
O κωδικός πρόσβασης που έχεις είναι αδύναμος:
Απόφυγε τις πολύ απλές λέξεις, ακόμα κι αν τις συνοδεύεις με αριθμούς όπως το όνομα και η ημερομηνία γέννησής. Αντίθετα κάνε μια μείξη αριθμών, συμβόλων, μικρών και κεφαλαίων γραμμάτων για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Μια καλή τεχνική είναι να αντικαθιστάς τα φωνήεντα μιας λέξης με αριθμούς. Για παράδειγμα το Κατερίνα μπορεί να γίνει λουλούδι μπορεί να γίνει: λ0υλ0υδ1. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεις πως κανείς άλλος εκτός από εσένα δεν θα έχει πρόσβαση στη σελίδα σου. Αυτό περιλαμβάνει το να μην αποθηκεύεις τον κωδικό σου, σε όποιο υπολογιστή κάνεις log in!
Αφήνεις την πλήρη ημερομηνία γέννησης στο προφίλ σου:
Εκτός του ότι γνωρίζουν οι πάντες την ηλικία σου, οπότε δεν μπορείς να κρυφτείς από κανένα, αποτελείς πιθανό θύμα κλεφτών που έχοντας στη διάθεσή σου όνομα, επώνυμο, ηλεκτρονική ή ταχυδρομική διεύθυνση και την ημερομηνία γέννησης μπορούν να φτάσουν μέχρι και τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Πήγαινε στην σελίδα σου και τροποποίησε την ημερομηνία στις Βασικές Πληροφορίες, αφήνοντας μόνο τον μήνα και την ημέρα, ή ένα από τα δύο.
Βαριέσαι να χρησιμοποιήσεις τις ρυθμίσεις ασφαλείας.
Επειδή βαριέσαι να χωρίσεις τους φίλους και γνωστούς σε διαφορετικές λίστες και ν' αξιοποιήσεις τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Facebook, δίνεις την ελευθερία σε όποιον θέλει να μάθει τα πάντα για τη ζωή σου. Πρώτον και κυριότερο, έτσι δεν προφυλάσσεις τον εαυτό σου, αφού οι φωτογραφίες και οι πολιτικές ή θρησκευτικές σου πεποιθήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σου. Σκέψου την πιθανότητα να τσεκάρουν το προφίλ σου οι άνθρωποι της εταιρίας στην οποία θέλεις να πιάσεις δουλειά και να σε δουν με το μαστίγιο και τα εσώρουχα φάτσα φόρα!
Ανεβάζεις διαρκώς φωτογραφίες των παιδιών σου
Απόφυγε ν' ανεβάζεις φωτογραφίες του παιδιού σου, αφού οι παιδεραστές καραδοκούν και δεν θα ήθελες να χρησιμοποιούν το υλικό αυτό για λάθος σκοπούς. Αν κάποιος από τους φίλους έχει κάνει tag εσένα ή τα παιδιά σου σε φωτογραφίες που δεν θέλεις, αφαίρεσέ το και εξήγησε το λόγο.
Αναφέρεις πού πηγαίνεις και πότε λείπεις από το σπίτι
Η πληροφορία του ταξιδιού που θα πας σε συνδυασμό με την διεύθυνση σου στα προσωπικά στοιχεία, μπορούν ν' ανοίξουν την όρεξη σε επίδοξους κλέφτες. Από την άλλη, αν ενημερώσεις πως θα είσαι στο τάδε μαγαζί, σκέψου τις δυσάρεστες επισκέψεις που μπορεί να δεχτείς δήθεν τυχαία από πρόσωπα που δεν θα ήθελες να δεις. Αν καίγεσαι να πεις που πηγαίνεις, περίμενε μέχρι να επιστρέψεις σπίτι για να μοιραστείς τις εμπειρίες όσων αποτελούν ήδη παρελθόν.
Κάνεις βούκινο την κατάσταση των ερωτικών σου:
Χρησιμοποιείς αυτό το στάτους σχέσης που ενημερώνει το κοινό αν είσαι ελεύθερη, σε σχέση ή σε σχέση με ποιόν. Και άντε έχεις μια μόνιμη σχέση και καλά κάνεις και τη διαφημίζεις. Αν πάλι αλλάζεις συντρόφους ή η ζωή σου δεν διακρίνεται από την συναισθηματική γαλήνη, τι το θέλεις το στάτους; Που βάζεις ότι χώρισες και ξεκινούν τα μηνύματα, γιατί και πώς και πότε. Αν μάλιστα έχεις φίλο σου τον πρώην, θα ενημερώνεται αμέσως για τα καψουροτράγουδα που αναρτάς.
Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια