Με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει πιο ανοιχτοί στη λήψη φροντίδας ψυχικής υγείας. Παρόλο που αυτό είναι κάτι θετικό, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και πώς να αξιοποιήσεις στο έπακρο αυτή τη διασικασία.
Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν από το πρώτο σου ραντεβού σε ψυχολόγο
Επαγγελματίες και ειδικοί ψυχικής υγείας μοιράζονται τις συμβουλές τους σχετικά με το πώς μπορείς να επωφεληθείς στο μέγιστο από τη ψυχοθεραπεία:
Σκέψου το σαν μια αμφίδρομη συνέντευξη
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο James Rodriguez, οι περισσότερες συνεδρίες θεραπείας διαρκούν περίπου μία ώρα, αλλά δεν χρειάζεται να αφιερώσεις ολόκληρο αυτόν τον χρόνο μιλώντας για τον εαυτό σου. Αντίθετα, μπορείς να σκεφτείς τη συνεδρία σου ως μια αμφίδρομη συνέντευξη, όπου και οι δύο συνεισφέρετε ερωτήσεις και παρατηρήσεις.
"Μπορεί να έχεις κάποιες ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις στον θεραπευτή", λέει. "Πράγματα όπως 'Ποια είναι η προσέγγισή σας;', 'Πώς βλέπετε τη θεραπεία;', 'Τι μπορώ να περιμένω από εβδομάδα σε εβδομάδα στη δουλειά μας μαζί;' και 'Ποιες είναι μερικές από τις άλλες προσδοκίες που έχετε;'".
Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να πας στις συνεδρίες προετοιμασμένη με μερικά πράγματα που θέλεις να συζητήσεις και να ενημερώσεις τον θεραπευτή σου στην αρχή της συνεδρίας. Ζήτησε επίσης διευκρινίσεις εάν δεν καταλαβαίνεις κάτι που λέει ο θεραπευτής.
Θυμήσου ότι θα υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής
Εσύ και ο θεραπευτής σου μπορεί να μην το πετύχετε από την αρχή, αλλά θα πρέπει να δώσεις λίγο χρόνο. "Συνήθως συνιστώ στους ανθρώπους να κάνουν σε έναν θεραπευτή τουλάχιστον τρεις συνεδρίες για να δουν πώς νιώθουν, επειδή στην πρώτη συνεδρία αναπόφευκτα θα αισθανθεί άβολα", λέει η διευθύντρια του Συμβουλευτικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο Maryville, Jennifer Henry. Αλλά τελικά, "Αν νιώθεις ότι απλά δεν σε καταλαβαίνει, το στυλ του δεν ταιριάζει πραγματικά σε σένα ή αν φεύγεις από τη συνεδρία νιώθοντας ότι δεν συνδέεσαι, τότε μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις κάποιον άλλο", προσθέτει η Henry. "Οι θεραπευτές κατανοούν ότι δεν θα ταιριάζουν απόλυτα σε όλους, επομένως δεν το παίρνουν προσωπικά. Θα θέλουν να συνδεθείς με κάποιον που είναι ο καλύτερος για εσένα".
Ψυχοθεραπεία: Τι να κάνεις όταν δε ξέρεις τι να συζητήσεις σε μια συνεδρία
Προσπάθησε να είσαι πραγματικά παρούσα
Το να είσαι διανοητικά παρούσα και συγκεντρωμένη σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίας είναι πάρα πολύ σημαντικό, λέει η Henry. "Μερικές φορές οι θεραπευόμενοι είναι πολύ απασχολημένοι και δεν είναι πραγματικά παρόντες πνευματικά. Επειδή πληρώνεις για αυτόν τον χρόνο, καλό θα είναι να αξιοποιήσεις στο έπακρο αυτή τη διαδικασία".
Κάνε δουλειά στο σπίτι
Ορισμένοι θεραπευτές μπορεί να δίνουν εργασίες για το σπίτι ή στοχαστικές δραστηριότητες μεταξύ των συνεδριών, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως ημερολόγιο ή προβληματισμούς σε συγκεκριμένους τομείς της ζωής. Ακόμα κι αν ο θεραπευτής σου δεν ακολουθεί αυτή τη μέθοδο, το να καταγράφεις τις εμπειρίες σου και να κρατάς σημειώσεις μπορεί να είναι χρήσιμο, ώστε να έχεις υλικά να φέρεις στον θεραπευτή για να μοιραστείς μαζί του και να επεξεργαστείς όσα μπορεί να λειτουργούν ή να μην λειτουργούν για να εσένα.
Εξάσκησε την αυτοφροντίδα μεταξύ των συνεδριών
Η συμβουλευτική μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και μπορεί να προκαλέσει πολλά ενοχλητικά συναισθήματα, γι' αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να είσαι υπομονετική, να δείχνεις συμπόνια στον εαυτό σου και να δίνεις λίγο χρόνο για να ανακάμψεις αν τα πράγματα δυσκολεύουν. Για αυτόν τον λόγο, η Henry δεν συνιστά να προγραμματίσεις κάτι σημαντικό αμέσως μετά από μια συνεδρία. Δώσε στον εαυτό σου τουλάχιστον μισή ώρα να καθίσεις και να σκεφτείς τη συνεδρία. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, προσπάθησε τουλάχιστον να αφιερώσεις χρόνο για να σημειώσεις όσα συζητήθηκαν.