Ζητάς συγχώρεση ακόμη και για τις μικρές σου γκάφες, κάνοντας τον αγαπημένο και τους φίλους σου να απορούν; Μήπως πρέπει να μετριάσεις την κακή συνήθεια; Η συγγνώμη είναι αρετή αρκεί να τη λες όταν πραγματικά την εννοείς.
1. Άκου τι λες
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου και να σταματήσεις να ζητάς συγγνώμη για ψήλου πήδημα είναι να παρατηρήσεις το τι λες και σε ποιόν. Κάθε φορά που εκστομίζεις τη λεξούλα δίχως ιδιαίτερο λόγο, σκέψου τι ακριβώς ήταν αυτό που σου δημιούργησε ενοχικά συναισθήματα και για ποιο λόγο το κάνεις. Πρόκεται για μια προσπάθειά σου να αποφύγεις μια ενδεχόμενη σύγκρουση; Φοβάσαι μη σε κρίνουν; Τι είναι αυτό που σε οδηγεί σε αυτή τη συνήθεια;
2. Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου
Αφού κατασταλάξεις στις αιτίες που σε ωθούν στην ανάγκη να ζητήσεις συγγνώμη, προσπάθησε να εμβαθύνεις στα συναισθήματά σου. Μήπως έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση ή επιζητάς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων για κάθε σου πράξη; Την επόμενη φορά που θα ζητήσεις συγγνώμη για κάτι απλό και καθημερινό, προσπάθησε να καταλάβεις το πώς νιώθεις.
3. Να είσαι ειλικρινής
Η ειλικρίνεια είναι επίσης ένα βασικό βήμα για να συνειδητοποιήσεις το «κακό». Το προσπαθείς να αποφύγεις και τι θέλεις να καλύψεις με αυτή τη συνήθεια;
4. Μάθε να λες όχι
Ένα από τα δυσκολότερα βήματα είναι η εκμάθηση της… άρνησης. Δεν μπορείς να ικανοποιείς πάντα τους άλλους. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό. Όταν πιέζεσαι ή δεν μπορείς να προσφέρεις τη βοήθειά σου, αρνήσου ευγενικά δίχως να σε κατακλύζουν ενοχικά κι αρνητικά συναισθήματα. Αν δυσκολεύεσαι να πεις όχι, μάθε πώς θα το κάνεις πατώντας εδώ.
5. Αναγνώρισε πότε η συγγνώμη είναι περιττή
Μην ξεστομίζεις τη λεξούλα όταν δεν είναι αναγκαία. Μάθε 5 περιπτώσεις που δε χρειάζεται να απολογείσαι, να δικαιολογείσαι ή να ζητάς συγχώρεση, πατώντας εδώ.
6. Αναγνώρισε τα λάθη σου & ζήτα συγγνώμη όταν πρέπει
Όταν οι πράξεις σου έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε άλλους ανθρώπους, αν άθελά σου ή ηθελημένα πλήγωσες κι έβλαψες κάποιον, τότε αν θέλεις να διορθώσεις την κατάσταση ή να εκφράσεις τη λύπη σου για τη συμπεριφορά σου, η ειλικρινής συγγνώμη είναι απαραίτητη. Μάλιστα, όταν η λέξη χρησιμοποιείται σωστά, σε βοηθά να οικοδομήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους γύρω σου.