ΑDVERTORIAL
Συχνά διαβάζουμε αναφορές ότι πρέπει να διαγράψουμε από τη διατροφή μας ορισμένα τρόφιμα και ποτά επειδή μας παχαίνουν. Υπάρχει όμως πιθανότητα, εκτός από περιττά κιλά, τα συνήθως «απαγορευμένα» τρόφιμα να έχουν κάποια διατροφική αξία;
Ας αναφερθούμε σε ένα από τα τυπικά τρόφιμα αυτής της κατηγορίας: τα γλυκά. Η αλήθεια είναι πως τα γλυκά είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος και στερούνται από θρεπτικά συστατικά όπως πρωτείνες ή βιταμίνες και μέταλλα. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι πολλοί ειδικοί συμφωνούν στο ότι δεν χρειάζεται να τα διαγράψουμε οριστικά. Προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία μας και να διατηρήσουμε φυσιολογικό το βάρος μας, εννοείται ότι στην καθημερινότητά μας θα πρέπει να επιλέγουμε ποικιλία τροφίμων, που να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε κάποιες φορές και σε μικρή ποσότητα να καταναλώνουμε το αγαπημένο μας γλυκό. Για παράδειγμα, ακόμα και οι απλοί υδατάνθρακες, ανεξάρτητα από το είδος ή την πηγή προέλευσής τους, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας. Αυτό που έχει σημασία είναι το διαιτολόγιό μας να είναι συνολικά ισορροπημένο και παράλληλα να φροντίζουμε να παραμένουμε φυσικά δραστήριοι. Εξάλλου, γλυκίσματα όπως η σοκολάτα (πλούσια σε αντιοξειδωτικά) και το παστέλλι (που περιέχει μαγνήσιο και καλά λιπαρά) έχουν και θρεπτική αξία.
Μια ακόμη «κατηγορούμενη» κατηγορία είναι τα αναψυκτικά. Ποιος θα περίμενε ότι η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ θα τα συμπεριελάμβανε στις συστάσεις της; Μπορούν τα μη αλκοολούχα ροφήματα, ακόμα και τα αναψυκτικά, και μάλιστα τα καφεϊνούχα, να συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού; Σχετικά πρόσφατα (2005), λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι το 20% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα για νερό καλύπτεται από τρόφιμα και το 80% από το νερό και άλλα ροφήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά, αφού ανάλογα με το είδος τους περιέχουν 85%-99% νερό. Η ανακοίνωση αυτή κατέρριψε, μάλιστα, την παλαιότερη πεποίθηση περί αποφυγής των καφεϊνούχων ροφημάτων, εφόσον έγινε αποδεκτό ότι συμβάλουν εξίσου στην ημερήσια πρόσληψη νερού.
Ίσως τελικά να μην χρειάζεται να στερηθούμε οποιαδήποτε γευστική απόλαυση προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν περιττά κιλά. Όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από τους ειδικούς, κανένα μεμονωμένο τρόφιμο ή ποτό δεν προκαλεί αύξηση του βάρους, το οποίο αυξάνεται όταν λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε. Επιπλέον, οι εξελίξεις στη τεχνολογία τροφίμων έχουν κάνει πλέον δυνατή τη κυκλοφορία μεγάλης ποικιλίας τροφίμων και ροφημάτων με ελάχιστες θερμίδες, που φαίνεται να βοηθούν στη διαχείριση του βάρους.
Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής μας, έτσι και στη διατροφή μας, καλό θα είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Ας έχουμε λοιπόν υπόψη μας ότι τα περισσότερα τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να τα καταναλώνουμε με μέτρο και να φροντίζουμε να έχουμε έναν κατά το δυνατό δραστήριο τρόπο ζωής.
Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγόρη Ρίσβα, διαιτολόγο - διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου. www.nutrimed.gr