Τα συμπληρώματα του έρωτα

12.02.2010
Τα διαιτητικά συμπληρώματα δεν διαθέτουν μαγικές ιδιότητες, ούτε υποκαθιστούν την ανάγκη για μια ισορροπημένη διατροφή. Όμως, μπορούν να συμπληρώνουν τα κενά της διατροφής και να μας βοηθήσουν να γευόμαστε τις χαρές του σεξ πιο συχνά, ειδικά ενόψει Αγίου Βαλεντίνου.

Τα διαιτητικά συμπληρώματα δεν διαθέτουν μαγικές ιδιότητες, ούτε υποκαθιστούν την ανάγκη για μια ισορροπημένη διατροφή. Όμως, μπορούν να συμπληρώνουν τα κενά της διατροφής και να μας βοηθήσουν να γευόμαστε τις χαρές του σεξ πιο συχνά, ειδικά ενόψει Αγίου Βαλεντίνου.

Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλή σεξουαλική ζωή. Ωστόσο, λίγα άτομα την ακολουθούν και ακόμα λιγότερα προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία στις ποσότητες που χρειάζονται καθημερινά. Έτσι, οι περισσότερες, ειδικά όσες κουραζόμαστε υπερβολικά και τρεφόμαστε ανθυγιεινά, χρειαζόμαστε επιπλέον διατροφική υποστήριξη. Ιδού λοιπόν, τα συμπληρώματα του έρωτα που εφόσον σου επιτρέπεται, μπορείς να κεράσεις τον εαυτό σου ή το σύντροφο που έχεις στο πλευρό σου.

1. Αργινίνη: Βελτιώνει τη στύση

Τι είναι: Αμινοξύ. Ανευρίσκεται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες στο σπέρμα.

Πώς βοηθάει: Αυξάνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) από το ενδοθήλιο (εσωτερικό χιτώνα) των αρτηριών. Μέσω αυτού του μηχανισμού διανοίγονται τα αγγεία και έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρότερα αγγεία. Βοηθάει στην επίτευξη και διατήρηση της στύσης. Συμβάλλει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην παραγωγή αυξητικής ορμόνης.

Σημεία προσοχής: Η αργινίνη ελαττώνει τη δράση των φαρμάκων που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ ενισχύει τη δράση των φαρμάκων που αυξάνουν τη βατότητα των αιμοφόρων αγγείων. Σε μεγάλες δόσεις είναι δυνατόν να προκαλέσει πόνους στο στομάχι, διάρροιες, ναυτία, ζάλη κ.ά. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανάπτυξη ιών, όπως του επιχείλιου έρπητα.

Να την πάρω; Ναι, εάν δεν καταναλώνεις σχεδόν καθόλου κρέας, ξηρούς καρπούς και σπόρους ή έχεις αδύναμο ανοσοποιητικό. Ίσως, εάν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση ή πρόβλημα υπογονιμότητας. Όχι, αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, πρόκειται να υποβληθείς σε χειρουργική επέμβαση, έχεις ιστορικό σχιζοφρένειας, πάσχεις από καρδιακά προβλήματα ή οποιονδήποτε ιό, έχεις υπόταση, υποφέρεις από αλλεργίες, άσθμα ή προβλήματα στο ήπαρ, παίρνεις νιτρογλυκερινούχα φάρμακα ή φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.

2. Epimedium: Το φυτικό βιάγκρα

Τι είναι:
Εκχύλισμα από το φυτό horny goat weed. Η αφροδισιακή του δράση ανακαλύφθηκε όταν διαπιστώθηκε η έντονη αλλαγή στην ερωτική συμπεριφορά ζώων που είχαν βοσκήσει τα φύλλα του.

Πώς βοηθάει: Η ικαριίνη, το δραστικό συστατικό του βοτάνου, βελτιώνει τη ροή του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα και την ικανότητα στύσης, δεσμεύοντας το ένζυμο SHGB, που εμποδίζει τη βιολογική δράση της τεστοστερόνης. Δυναμώνει τους εξασθενημένους οργανισμούς, αυξάνει τον αριθμό σπερματοζωαρίων στους άντρες και την ­ερωτι­κή ικανοποίηση στις γυναίκες.

Σημεία προσοχής: Θεωρείται γενικά ασφαλές και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό σκεύασμα σε άντρες με σεξουαλική δυσλειτουργία. Σε μακροχρόνια όμως χρήση ή πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, σπασμούς, ζάλη, εμετούς, ξηροστομία, ρινορραγίες, αύξηση των οιστρογόνων σε παχύσαρκους άντρες.

Να το πάρω; Ναι, για τα αγόρια χωρίς ορμονικά προβλήματα, αν δεν είναι παχύσαρκος ή έχει ήπια στυτική δυσλειτουργία. Για γυναίκες κουρασμένες ή στην εμμηνόπαυση. Όχι, εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, έχεις άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα, υπόταση, παίρνεις φάρμακα για την υπέρταση ή αντιπηκτικά, όπως η ασπιρίνη.

3. Μάκα: Το μυστικό των Ίνκας

Τι είναι: Εκχύλισμα του φυτού Lepidium peruvianum. Το συγκεκριμένο φυτό καλλιεργείται ως λαχανικό στα υψίπεδα των Άνδεων. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, ενώ η ρίζα του τρώγεται ψητή ή βράζεται και αποξηραίνεται.

Πώς βοηθάει: Είναι πολύ καλή πηγή αμινοξέων, λιπαρών οξέων, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Περιέχει επίσης μακαμίδες και μακαένες, φυτοθρεπτικές ουσίες με αντιοξειδωτικές και τονωτικές ιδιότητες. Βελτιώνει την ψυχική διάθεση, διεγείρει την ερωτική επιθυμία, μειώνει το χρόνο επίτευξης στύσης, ενδεχομένως αυξάνει τη συχνότητα των επαφών και την ποσότητα του σπέρματος.

Σημεία προσοχής: Θεωρείται ασφαλές και καλά ανεκτό στις συνήθεις δόσεις ακόμα και για μακροχρόνια χρήση. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα εμφανίζονται με συστηματική χρήση τουλάχιστον είκοσι ημερών.

Να το πάρω; Ναι, εάν έχεις μειωμένη ερωτική επιθυμία, πεσμένο ανοσοποιητικό, διαταραχές του κύκλου, είσαι στην εμμηνόπαυση ή νιώθεις κατάθλιψη. Για τον καλό σου, εφόσον παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία ή χρειάζεσαι ένα καλό αντιοξειδωτικό. Όχι, εάν είσαι έγκυος, έχεις προβλήματα στο ήπαρ ή λαμβάνεις φάρμακα.

4. Μουίρα πουάμα: Αυξάνει την ερωτική επιθυμία

Τι είναι: Εκχύλισμα από το φυτό Ptychopetalum olacoides, ένα μικρό δέντρο που φυτρώνει σε περιοχές γύρω από τον Αμαζόνιο.

Πώς βοηθάει: Ο κορμός και η ρίζα του φυτού περιέχουν πολλά σύνθετα συστατικά, όπως αλκαλοειδή, φυτοστερόλες, αιθέρια έλαια, ρητίνες κ.ά. Τα συστατικά αυτά βοηθούν και τονώνουν γενικότερα τον οργανισμό, ελαττώνουν την κόπωση, χωρίς να τη "σκεπάζουν", αυξάνουν την επιθυμία, τη σεξουαλική ικανότητα, ίσως και τη γονιμότητα.

Σημεία προσοχής: Δεν έχουν καταγραφεί αντενδείξεις, θεωρείται γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό.

Να το πάρω; Ναι, αν έχεις μειωμένη ερωτική επιθυμία ή ήπια στυτική δυσλειτουργία. Ίσως, εάν έχεις προβλήματα περιόδου, υπερβολικό άγχος ή χρειάζεσαι κάτι που ενδεχομένως ηρεμεί και βελτιώνει τη διάθεση. Όχι, εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, λαμβάνεις οποιοδήποτε άλλο φάρμακο ή έχειςκάποια ψυχική πάθηση.

5. Tribulus: Αυξάνει την τεστοστερόνη

Τι είναι: Βότανο γνωστό ως "τρίβολος ο χερσαίος" ή "τριβόλι".

Πώς βοηθάει: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ενεργές στεροειδείς σαπωνίνες, ουσίες που αυξάνουν την ενδογενή παραγωγή τεστοστερόνης στους άντρες, διεγείροντας τον υποθάλαμο να παράγει περισσότερη ωχρινοτρόπο ορμόνη. Μειώνει την κόπωση, ομαλοποιεί την πίεση του αίματος, συμβάλλει στην άνοδο της ερωτικής επιθυμίας και στη βελτίωση της σεξουαλικής ρώμης. Ενδεχομένως, επιδρά θετικά και στην παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Σημεία προσοχής: Δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες στις συνήθεις δοσολογίες. Θεωρείται από τα πλέον ασφαλή φυτικά τονωτικά, γιατί δεν ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

Να το πάρω; Ναι, για τον αγαπημένο σου, εφόνο έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, γυμνάζεται εντατικά, νιώθει κουρασμένος ή "πεσμένος". Για εσένα, εφόσον έχεις χαμηλά επίπεδα ορμονών ή έχεις μπει στην εμμηνόπαυση. Όχι, εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, έχεις προβλήματα στον προστάτη, παίρνεις αντικαταθλιπτικά ή αντιδιαβητικά φάρμακα, έχεις προγραμματίσει χειρουργική επέμβαση τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Κι αυτά τα συμπληρώματα βοηθούν:
Μόνα τους ή σε συνδυασμό, ενισχύουν τον οργανισμό:

Βασιλικός πολτός: Πλούσιος σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία,αμινοξέα. Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, βελτιώνει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Βιταμίνες Β: Απαραίτητες για το μεταβολισμό πολλών θρεπτικών στοιχείων, το νευρικό σύστημα και την απρόσκοπτη λειτουργία των γενετικών αδένων. Ιδιαίτερα υποβοηθητική είναι η νιασίνη (Β3), η οποία δρα αγγειοδιασταλτικά.

Βιταμίνη C: Ισχυρό αντιοξειδωτικό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ενισχύει την παραγωγή σπερματικού υγρού.

Βιταμίνη Ε: Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σεξουαλικών ορμονών, βοηθάει στην ωρίμανση του σπέρματος στους όρχεις, προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστημα από τις ελεύθερες ρίζες.

Γκουαρανά: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αλλά πιο ήπια και παρατεταμένη δράση σε σχέση με τον καφέ. Αναζωογονεί, διεγείρει ήπια και τονώνει τον οργανισμό.

Ισοφλαβόνες: Φυτοοιστρογόνα που προέρχονται από τη σόγια, ουσίες δηλαδή που "μιμούνται" τη δράση των φυσικώς παραγόμενων από τον οργανισμό οιστρογόνων. Ιδιαίτερα χρήσιμες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ιδίως δε της κολπικής ξηρότητας.

Κιτρουλίνη: Αμινοξύ που εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Έχει συνεργατική δράση με την αργινίνη, ενισχύει τη μικροαγγειακή κυκλοφορία, προάγει τη στύση, ελαττώνει τις ενδοτοξίνες.

Λιπαρά οξέα: Τα ω3, ω6, ω7 και ω9 βοηθούν στην παραγωγή ανδρογόνων και οιστρογόνων, μειώνουν τις φλεγμονές, διατηρούν υγιές το κυκλοφορικό σύστημα, αυξάνουν τη λίπανση του κόλπου, καλυτερεύουν την ψυχική διάθεση.

Πολυβιταμίνες: Συμβάλλουν στην αποφυγή θρεπτικών ελλείψεων, που μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία, στα επίπεδα ενέργειας, στη διάθεση και την απόδοση.

Σόο παλμέτο: Σερενόα η πριονόφυλλη. Ελαττώνει τα συμπτώματα της προστατίτιδας, βοηθάει στην αντιμετώπιση στυτικών δυσλειτουργιών λόγω προβλημάτων του προστάτη.

Τζίνγκο μπιλόμπα: Δρα αντιοξειδωτικά και τονωτικά, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει την οξυγόνωση των ιστών, μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων στύσης που οφείλονται στην κόπωση.

ZMA: Συνδυασμός ψευδαργύρου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6. Έχει θετικά αποτελέσματα μόνο στους άντρες. Διεγείρει την παραγωγή ανδρογόνων, αυξάνει την ελεύθερη τεστοστερόνη, τη συνολική τεστοστερόνη και τον αυξητικό παράγοντα της ινσουλίνης (IGF-1), ενισχύει τη σεξουαλική ικανότητα.

Πριν χρησιμοποιήσετε (εσύ και ο αγαπημένος σου) οποιοδήποτε συμπλήρωμα, συμβουλέψου κάποιον ειδικό για το εάν ενδείκνυται για εσά,ς καθώς και για την ορθή χρήση του. Μην τα συνδυάζετε με φάρμακα που προκαλούν διέγερση!