Τρόφιμα με άνθρακα: Το νέο τρεντ στη διατροφή [photos]

22.05.2017
Μια νέα τάση έχει κατακτήσει τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής παγκοσμίως. Ο εμπλουτισμός των τροφίμων με ενεργό άνθρακα, κάτι που όπως λένε βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ωστόσο οι ειδικοί έχουν τις επιφυλάξεις τους.

Μέχρι πριν λίγο καιρό οι φανατικοί της υγιεινής διατροφής εξυμνούσαν την ποικιλία στη διατροφή και το Instagram ήταν γεμάτο φωτογραφίες με πολύχρωμα φαγητά και ροφήματα. Αυτή τη στιγμή όμως η νέα τάση στη διατροφή είναι... μαύρο!

Και όταν λέμε μαύρο, εννοούμε κάρβουνο ή πιο επιστημονικά ο εμπλουτισμός των τροφίμων με ενεργό άνθρακα που παράγεται από κέλυφος καρύδας, ξύλο ή τύρφη. Ο άνθρακας γίνεται ενεργός όταν θερμανθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε κενό αέρα. Έπειτα κονιορτοποιείται και εξαιτίας της ικανότητάς του να δεσμεύει δηλητήρια, βαρέα μέταλλα και τοξίνες χρησιμοποιείται ευρέως σε φίλτρα νερού και εξαγνισμού διαφόρων ουσιών καθώς και για τη θεραπεία δηλητηριάσεων.

Εξαιτίας αυτών των ιδιοτήτων του τα τελευταία χρόνια αποτελεί αγαπημένο συστατικών της βιομηχανίας καλλυντικών για τον καθαρισμό και την περιποίηση του δέρματος, τη λεύκανση των δοντιών, την αντιμετώπιση της ακμής. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει αγαπημένος και των απανταχού υγιεινιστών, οι οποίοι θεωρούν ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία όπως: Προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού, βοηθά στην αντιμετώπιση του φουσκώματος (κοιλιακός μετεωρισμός), συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, την πρόληψη του hangover.

Οι ειδικοί πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά αυτή την τελευταία χρήση του και υποστηρίζουν ότι σε μακροχρόνια χρήση ο ενεργός άνθρακας δεσμεύει και απομακρύνει και πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα προκαλώντας αβιταμίνωση του οργανισμού. Επίσης εμποδίζει την απορρόφηση των δραστικών συστατικών των φαρμάκων και μπορεί επίσης και να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Όπως δήλωσε και η Αλίσα Ράμσεϊ M.S., R.D. και εκπρόσωπος της Academy of Nutrition and Dietetics: «Η ιδέα ότι ο ενεργός άνθρακας θα καθαρίσει το σώμα από τις τοξίνες δεν είναι σωστή, καθώς στην πραγματικότητα μπορεί να απομακρύνει μόνο τις ουσίες που βρίσκονται στο στομάχι και στο έντερο, και όχι τις τοξίνες που ήδη κυκλοφορούν στο σώμα».

Από τη Λετίτσια Μουστάκη