Τι να διαλέξω: Μαγιονέζα ή μουστάρδα;

23.06.2015
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Η μαγιονέζα και η μουστάρδα είναι από τα πιο δημοφιλή αρτύματα παγκοσμίως. Ως «αρτύματα» χαρακτηρίζονται γενικά εκείνα τα προϊόντα διατροφής που δεν αποτελούν κυρίως φαγητό, αλλά τα προσθέτουμε σε άλλα τρόφιμα, με σκοπό να τους προσδώσουμε ιδιαίτερο άρωμα και να βελτιώσουμε τη γεύση τους.

Μαγιονέζα

  • Βασικά συστατικά τα φυτικά έλαια και τα αβγά.
  • Πολλές θερμίδες (εξαίρεση: αναπληρώματα).
  • Υψηλή σε λιπαρά, κυρίως όμως πολυακόρεστα.
  • Περιέχει χοληστερίνη λόγω των αβγών (εξαίρεση: φυτικά υποκατάστατα χωρίς ζωικές ύλες).

Μουστάρδα

  • Βασικά συστατικά ο σιναπόσπορος και το ξίδι.
  • Χαμηλή σε θερμίδες.
  • Πολύ χαμηλή σε λιπαρά και χωρίς καθόλου χοληστερίνη.
  • Μπορεί να περιέχει χρωστικές και συντηρητικά.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ*

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Κλασική

Αναπλήρωμα light

Αναπλήρωμα extra light

Απαλή Κλασική Πικάντικη

Θερμίδες

110 44 13 13 11 14

Πρωτεΐνες (g)

0,2 0,1 0,1 0,6 0,6 0,9

Υδατάνθρακες (g)

0,2 1,0 1,5 1,3 0,7 0,5

Λίπη (g)

11,6 4,4 0,8 0,6 0,6 0,9

* Σε τυποποιημένα προϊόντα, ανά 1 κουταλιά της σούπας (περίπου 15 γραμμάρια).

Συστατικά κλασικής μαγιονέζας: φυτικά έλαια, αβγά, νερό, ξίδι, αλάτι, ζάχαρη, χυμός λεμονιού, μπαχαρικά, άρωμα μουστάρδας, αντιοξειδωτικό.

Συστατικά απαλής μουστάρδας: νερό, σιναπόσπορος, ξίδι, γλυκόζη, αλάτι, καρυκεύματα, άμυλο αραβοσίτου, χρωστική, συντηρητικό.


Ποιο από τα δύο; Μα, μουστάρδα!

Εάν παραβλέψουμε τα υποκειμενικά κριτήρια του αρώματος και της γεύσης, η μουστάρδα αποτελεί καλύτερη επιλογή από πολλές απόψεις:

  • Μας παρέχει κατά πολύ λιγότερες θερμίδες: περίπου 13 ανά κουταλιά έναντι περίπου 110 της μαγιονέζας.
  • Έχει ελάχιστα λιπαρά και καθόλου χοληστερίνη, που σημαίνει ότι δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος.
  • Περιέχει, λόγω του σιναπόσπορου, αρκετά αντιοξειδωτικά και ισοθειακυανικές ενώσεις, οι οποίες εξουδετερώνουν ορισμένα από τα παθογόνα βακτηρίδια που αναπτύσσονται στα τρόφιμα.
  • Μειώνει τη βλαπτική επίδραση του βενζοπυρένιου στον οργανισμό, ουσίας που δημιουργείται κατά το ψήσιμο των κρεάτων.
  • Έχει αποσυμφορητική και αποχρεμπτική δράση: ανακουφίζει από το κοινό κρυολόγημα και την ιγμορίτιδα, συμβάλλει στη διάλυση της συσσωρευμένης ρινικής βλέννας.
  • Διαθέτει χωνευτικές ιδιότητες: σε λελογισμένη κατανάλωση διευκολύνει την πέψη.
  • Επιταχύνει τις καύσεις: 1 κουταλιά καυτερή μουστάρδα αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού μέχρι και κατά 25%, βοηθώντας έτσι στην καύση περίπου 45 επιπλέον θερμίδων σε διάστημα τριών ωρών!

Συμβουλή: Εφόσον δεν είσαι αλλεργική στο σινάπι, χρησιμοποίησε τον τύπο μουστάρδας που σου αρέσει περισσότερο σε φαγητά, πάσης φύσεως σάντουιτς και σαλάτες λαχανικών αντί άλλων, πιο θερμιδογόνων αρτυμάτων.

Σημείο προσοχής: Αν πρέπει να περιορίσεις το αλάτι, π.χ. γιατί έχεις αυξημένη πίεση, λάβε υπόψη σου ότι κάθε κουταλιά μουστάρδας περιέχει περίπου 200 mg νατρίου.