Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και με μόλις 38 θερμίδες ανά 100 γρ., οι φράουλες αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική επιλογή. Αντενδείκνυνται όμως σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ενοχοποιούνται για την πρόκληση ψευδοαλλεργικών αντιδράσεων.
Αγορά & συντήρηση
- Προτίμησε φράουλες μικρού μεγέθους και αν γίνεται βιολογικές, διότι οι συμβατικά καλλιεργούμενες θεωρούνται εξαιρετικά επιβαρυμένες.
- Απόφυγε τις πολύ μεγάλες, τις ιδιαίτερα νερουλές, όσες έχουν αφύσικα λαμπερό, κόκκινο χρώμα και αυτές με ομοιόμορφο σχήμα ή στο ίδιο μέγεθος.
- Αγόραζε μικρές ποσότητες, ώστε να τις καταναλώνεις γρήγορα –στο ψυγείο διατηρούνται για 2-3 μέρες.
- Πριν από την κατανάλωση να τις πλένεις με σαπούνι και χλιαρό νερό, να τις ξεπλένεις καλά και να καθαρίζεις προσεκτικά τη φλούδα τους με μαχαιράκι.
Τρόποι κατανάλωσης
- Τρώγονται απολαυστικά μόνες, γίνονται υπέροχος χυμός, μους, σορμπέ, σάλτσα, μαρμελάδα και λικέρ.
- Απογειώνονται γευστικά με ζάχαρη (κρυσταλλική, καστανή, άχνη), μέλι, άλλη γλυκαντική ύλη (π.χ. στέβια), γάλα σακχαρούχο, κρέμα γάλακτος ή όταν τις μαρινάρουμε με κρασί και φρουτοχυμό.
- Συνδυάζονται μοναδικά με τυριά λευκά και κρεμώδη, γιαούρτι, παγωτά, αλκοολούχα ποτά όπως η σαμπάνια και, φυσικά, με ρευστή σοκολάτα.
- Προσθέτουν ιδιαίτερη γεύση σε φρουτοσαλάτες, γλυκά, επιδόρπια, μιλκσέικ, smoothies και δημητριακά πρωινού.
- Ωμές (ψιλοκομμένες) ή ως σάλτσα είναι τέλεια γέμιση για ομελέτες, κρέπες, κρουασανάκια, τορτίγιες και φωλίτσες με φύλλα κρούστας, ενώ συνοδεύουν αρμονικά εδέσματα με κρέας και ψάρια καπνιστά.
Η συνταγή μας: Μαριναρισμένη φρουτοσαλάτα
- Βάζεις σε σαλατιέρα κομμένες φράουλες, βερίκοκα, ροδάκινο και αχλάδι.
- Μαρινάρεις με μείγμα από λευκό κρασί, χυμό πορτοκαλιού, χυμό λεμονιού και ξυλαράκι κανέλας.
- Σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις στο ψυγείο για 10 λεπτά.
- Πριν σερβίρεις, στραγγίζεις καλά τη μαρινάτα, προσθέτεις τριμμένη αμυγδαλόψιχα και περιχύνεις με μέλι.
Ποια άλλα προϊόντα είναι της εποχής;
Λαχανικά και χόρτα: Αγγουράκια, αγκινάρες, αρακάς, βλίτα, βρούβες, γλιστρίδες, καρότα, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, λάπαθα, λάχανα, μανιτάρια, μαρούλια, μπρόκολα, ντομάτες, παντζάρια, πικραλίδες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβες, ρόκες, σέλινα, σέσκουλα, σπανάκια, σπαράγγια, φασολάκια και πολλά ακόμα, προερχόμενα κυρίως από θερμοκήπια.
Φρούτα: Βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, καρπούζια, κεράσια, κορόμηλα, μούσμουλα, νεκταρίνια, πεπόνια, πορτοκάλια, ροδάκινα, τζάνερα, φράουλες. Τα υπόλοιπα εγχώρια φρούτα είναι ψυγείου ή ειδικές ποικιλίες.
Αλιεύματα-ιχθυηρά: Αθερίνες, αστακοί, βακαλάοι, γαλέοι, γαρίδες, γαύροι, καραβίδες, κολιοί, κουτσομούρες, λυθρίνια, μαγιάτικα, μελανούρια, μπαρμπούνια, ξιφίες, παλαμίδες, πέρκες, ροφοί, σαρδέλες, σαφρίδια, σκουμπριά, συναγρίδες, σφυρίδες, τόνοι, τσιπούρες, φαγκριά και άλλα πολλά.
Φυτικής προέλευσης: αμπελόφυλλα, βασιλικοί, δυόσμοι, θυμάρια, κάπαρες, κάρδαμα, κρεμμυδάκια, λεμονόχορτα, μαϊντανοί, μάραθα, μολόχες, μυρώνια, πατάτες, σκόρδα, τσουκνίδες κ.ά.
Ζωικής προέλευσης: αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος, γάλατα και γιαούρτια κατσικίσια, φρέσκα κατσικίσια τυριά, ανεβατό, γαλοτύρι, κατίκι κ.ά.
* Η εποχικότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία, τις καιρικές συνθήκες κ.ά.