Είτε φρέσκα, είτε κατεψυγμένα, είτε σπανιότερα με τη μορφή κονσέρβας, τα θαλασσινά είναι απαραίτητα σε περιόδους που απέχουμε από το κρέας και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον δύο φορές εβδομαδιαίως στη διατροφή μας, σε μικρή βεβαίως ποσότητα.
Η διατροφική τους αξία
Είναι σχετικά φτωχά σε θερμίδες και λιπαρά, τα περισσότερα εκ των οποίων ακόρεστα, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Α, Β, D), ιχνοστοιχεία και μέταλλα (ασβέστιο, ιώδιο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρος, σελήνιο, ψευδάργυρος κ.ά.). Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ιώδιο, επομένως πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή από άτομα με υψηλή πίεση ή/και προβλήματα θυρεοειδούς. Στρείδια, σουπιά, καλαμάρι και γαρίδες περιέχουν περισσότερη χοληστερίνη από τα υπόλοιπα.
Κατανάλωση: Απόλαυσε τα θαλασσινά μαγειρεμένα με τρόπους που δεν τα επιβαρύνουν με επιπρόσθετες θερμίδες. Καλύτερα λοιπόν να αποφεύγεις το τηγάνισμα και την προσθήκη λιπαρών σαλτσών.
Οι πιο υγιεινές και διαιτητικές προτάσεις
Αστακός: Βραστός ή ψητός. Σπανιότερα με μακαρόνια.
Γαρίδες: Καλύτερα βραστές ή ψητές –με ελάχιστο μαγείρεμα, 5-10’– με λίγο λαδολέμονο.
Καβούρια: Ψητά, βραστά ή σε σούπα. Η καβουρόψιχα τρώγεται με λίγο ψωμί και λιωμένο σκόρδο ή μέσα σε σαλάτες. Καλύτερα να αποφεύγεις τις απομιμήσεις (σουρίμι).
Καραβίδες: Προτιμότερο βραστές, χωρίς να τις ξεφλουδίσεις. Οι ψητές στα κάρβουνα είναι καλή επιλογή αν φαγωθούν χωρίς προσθήκη σάλτσας.
Καλαμάρια: Ψητά, ψιλοκομμένα σε σαλάτες, ως γέμιση σε αραβική πίτα ή σάντουιτς, σπανιότερα με ρύζι. Χρησιμοποίησε το μελάνι τους για πιλάφι.
Οστρακοειδή: Μην τα τρως ωμά! Άχνισέ τα σε λίγο νερό που βράζει και μαγείρεψε μόνο όσα ανοίξουν. Μύδια και στρείδια γίνονται εύγευστες μακαρονάδες, ριζότο και πιλάφι – απόφυγε το σαγανάκι με κουρκούτι.
Σουπιές: Οι μικρότερες μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με σπανάκι, σέσκουλα, μακαρόνια ή πιλάφι, ενώ οι μεγαλύτερες στη σχάρα. Το μελάνι τους χρησιμοποιείται για ριζότο ή σάλτσα ζυμαρικών.
Χταπόδι: Στη σχάρα ή μαγειρεμένο σκέτο, με ελάχιστο νερό, ή ξίδι, ή κρασί. Επίσης με σπανάκι ή κοφτό μακαρονάκι – απόφυγε το στιφάδο, είναι πολύ δύσπεπτο.
Τι να προσέχεις όταν τα αγοράζεις
Τα θαλασσινά είναι ιδιαιτέρως ευπαθή και αλλοιώνονται εύκολα. Μην τα αγοράζεις από πλανόδιους πωλητές, και να ελέγχεις πάντα για χαρακτηριστικά σημάδια αλλοίωσης σε μορφή, χρώμα και οσμή. Παρατήρησε επίσης προσεκτικά τη συσκευασία των κατεψυγμένων για τυχόν σημάδια απόψυξης, π.χ. ύπαρξη κρυστάλλων. Αφού τα αγοράσεις, πρέπει είτε να τα μαγειρέψεις άμεσα είτε να τα αποθηκεύσεις σωστά υπό ψύξη.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ