Η Διατροφή παράγοντας στα σκορς

14.11.2014
Μετά από μια δεκαετία ερευνών αποδεικνύεται μέσα από τη μελέτη «ΑΤΤΙΚΗ» ότι η δίαιτα είναι παράγοντας που αυξάνει κατά 15% την ακρίβεια στην αναγνώριση όσων διατρέχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Όταν ο παράγοντας διατροφή εισάγεται στις μεταβλητές του Score για την εκτίμηση καρδιολογικού κινδύνου μπορούμε να γνωρίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιοι κινδυνεύουν από καρδιοπάθεια και ποιοι όχι. Αυτό διαπίστωσαν επιστήμονες από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Ανάμεσα στους ερευνητές η δρ Εκάβη Γεωργουσοπούλου που έλαβε το βραβείο καλύτερης προφορικής παρουσίασης στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διαιτολογίας στην Αθήνα, 9-12 Οκτωβρίου.

Η ίδια αναφέρει:

«Παρά την εκτεταμένη επιστημονική έρευνα και την πληθώρα διαγνωστικών ελέγχων αλλά και αποτελεσματικών φαρμάκων και θεραπειών, τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να χτυπούν ολοένα περισσότερους ανθρώπους στο δυτικό κόσμο. Οι επιστήμονες αναζητούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους αναγνώρισης των ατόμων υψηλού κινδύνου.

Υπό αυτή τη σκέψη, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά τα σκορ εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου. Πρόκειται για μαθηματικά μοντέλα που λαμβάνουν υπόψη τους εύκολα μετρήσιμα χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η ηλικία, τα επίπεδα χοληστερόλης, η αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, κ.ά, και προσδιορίζουν τον κίνδυνο του ατόμου να εμφανίσει καρδιαγγειακό συμβάν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα άτομα με κίνδυνο πάνω από 5% συνήθως θεωρούνται πως χρήζουν άμεσης περαιτέρω διερεύνησης και διαχείρισης.

Αν και το πρώτο όπλο στη φαρέτρα του κλινικού διαιτολόγου είναι η υγιεινοδιαιτητική αλλαγή, ούτε η ποιότητα της διατροφής ούτε ο ρόλος της άσκησης έχει ποτέ ενσωματωθεί στα υπάρχοντα μοντέλα εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου. Σε πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, αναδείχθηκε πως η ανθυγιεινή δίαιτα προκαλεί το 9-37% των καρδιαγγειακών συμβάντων στις ανεπτυγμένες χώρες. Επίσης, Έλληνες ερευνητές προσπάθησαν να εντάξουν τη διατροφή στα υπάρχοντα μοντέλα εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου και παρατήρησαν βελτίωση στην πρόγνωση και στην ταξινόμηση των ατόμων σε υψηλό κίνδυνο κατά 15%.

Συνεπώς η προσθήκη τη διατροφικής αξιολόγησης στην καθημερινή κλινική πράξη μπορεί να οδηγήσει στον αποτελεσματική αναγνώριση των ατόμων υψηλού κινδύνου. Η αξιολόγηση της ποιότητας της δίαιτας είναι απαραίτητη για κάθε ενήλικα, καθώς μπορεί να προβλέψει την υγεία της καρδιάς του σε βάθος δεκαετίας».


Εκάβη Γεωργουσοπούλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, Msc στη Βιοστατιστική & κλινική διατροφή, υποψήφια Διδάκτωρ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, υπεύθυνη διδασκαλίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.