Αν μάλιστα εργάζεσαι έχεις απλά προσθέσει στη "λίστα" σου επιπλέον υποχρεώσεις: το νοικοκυριό και τις ευθύνες που φέρει η γέννηση ενός παιδιού. Έχεις να πας στη δουλειά, να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού, ν΄ασχοληθεις με το παιδί και να βρεις χρόνο για το σύντροφο. Κι όλα αυτα μέσα σε ένα 24ωρο που... δεν φτάνει. Αγώνας δρόμου να είσαι εργαζόμενη μαμά, αν το βιώνεις το γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα.
Που οδηγεί όλο αυτό; Η απάντηση είναι μια: στην εξόντωση!
Γιατί οι άνδρες αποφεύγουν τις ευθύνες με τα παιδιά;
Μελέτες έχουν δείξει πως παρότι οι άνδρες συμμετέχουν ολοένα και περισσότερο στη φροντίδα των παιδιών, στην πλειοψηφια τους αποφεύγουν τη... σκληρή δουλειά και αρκούνται στις πιο ευχάριστες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα στο παιχνίδι. Τα υπόλοιπα μένουν για τη μαμά, την σούπερ ηρωίδα της σημερινής εποχής. Όπως μάλιστα έχει παρατηρηθεί, οι άνδρες θα κάνουν κάτι μόνο αν τους ζητηθεί ή όταν αυτό καταστεί αναγκαίο ενώ μια μανούλα τα έχει πάντα όλα στο μυαλό της.
Ακόμη και όταν μιλάμε για μεγαλύτεα παιδάκια που πηγαίνουν ήδη στο σχολείο, μια μανούλα γνωρίζει το ημερήσιο πρόγραμμα, τις γονεϊκές υποχρεώσεις και τις ανάγκες του παιδιού. Ενημέρωση γονέων, σχολικές εορτές, εξωσχολικές δραστηριότητες κι όλα όσα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα ενός παιδιού είναι θεωρούνται καθαρά "μαμαδίστικες υποχρεώσεις" με τους μπαμπάδες να μην έχουν ιδέα.
Γιατί όλα αυτά είναι υποχρέωση των γυναικών;
Μήπως γιατί ΔΕΝ τους αφήνουμε ή για ν΄ακριβολογούμε τους αφήνουμε στην ησυχία τους; Θ΄ακούσεις γυναίκες να δηλώνουν ικανοποιημένες που ο σύζυγος τις βοηθάει με όποιο τροπο μπορεί στις δουλειές του σπιτιού ή αναλαμβάνει να πάει το παιδί στο σχολείο. Από μόνος του ο όρος "βοήθεια" δηλώνει πως ο πατέρας λειτουργεί επικουρικά - συνεισφέρει σε ένα βαθμό κι όλο αυτό είναι πολύ μακριά από τον όρο "ισότητα" και σε αυτό μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν τα κοινωνικά στερεότυπα αλλά και η δικιά μας στάση.
Σύμφωνα με τον Αυστραλό επιστήμονα Δρ Κόρν που μελέτησε το φαινόμενο οι άνδρες απλά έχουν "βολευτεί". Έχουν πιο χαλαρό ρόλο γιατί απλούστατα έχουν καταφέρει ν'΄αναλαμβάνουν λιγότερες ευθύνες επειδή ήδη τις έχουν πάρει οι γυναίκες κι αυτό τους βολεύει. Όσο περισσότερα αναλαμβάνει μια γυναίκα, τόσο περισσότερο επαναπάυεται ένας άνδρας. Κι όσο περισσότερο χαλαρώνει αυτός, τόσο περισσότερες ευθύνες πέφτουν στην γυναίκα για να μπορέσουν ν΄ανταπεξέλθουν στον μέγιστο βαθμό και να προσφέρουν τα μέγιστα στα παιδάκια.
Ποιός είναι τότε ο τρόπος;
Η απάντηση σίγουρα δε θα σου αρέσει ή απλούστατα την ξέρει ήδη αλλά όπως λέει η Δόκτωρ είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος: ν΄αρχίσεις να κάνεις λιγότερα και αν χαλαρώσεις αναγκάζοντάς τον ν΄αναλάνει ευθύνες ή απλά να προσλάβεις οικιακή βοηθό.