Πρέπει οπωσδήποτε να τη φωνάζεις μαμά ή να αρκεστείς στο κυρία; Να υιοθετήσεις ενικό ή πληθυντικό; Θα θεωρηθεί αγένεια αν μιλάς άνετα ή αν είσαι τυπική μήπως δημιουργήσει απόσταση; Το «μαμά» θα έλυνε ίσως το πρόβλημα αλλά δε νιώθεις άνετα με τον χαρακτηρισμό αυτόν. Τι μπορείς να κάνεις;
Όντως η λέξη «μαμά» είναι μια πολύ βαριά λέξη με ιδιαίτερο νόημα και σημασία, εξού και η δυσκολία να την πούμε σε μια άλλη γυναίκα εκτός από αυτή που μας μεγάλωσε και στάθηκε δίπλα μας σε κάθε δυσκολία.
Κατ΄αρχήν διερεύνησε τι θέλει η πεθερά σου!
* Κυρία και πάλι κυρία!
Είσαι σίγουρη πως η πεθερά σου θέλει να την αποκαλέσεις μαμά; Αρκετές γυναίκες, ίσως ανάμεσα σε αυτές και η πεθερά σου μπορεί να μη νιώθουν άνετα με τη λέξη αυτή, όταν εκστομίζεται από τη νύφη τους. Υπάρχουν γυναίκες που θέλουν να αποκαλούνται «μαμά» μόνο από τα βλαστάρια τους, ακόμη κι αν αποκτήσουν τη δικιά τους οικογένεια.
Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα είναι απλά για εσένα καθώς δε χρειάζεται να νιώθεις τύψεις. Το κυρία + όνομα ή μόνο το όνομα της πεθεράς σου θα αφήσει ικανοποιημένες και τις δύο σας!
* Μα φυσικά μαμά!
Από την άλλη, ο πεθερός και η πεθερά μπορεί να μην διανοούνται πως θα μπορούσες να τους αποκαλείς κάπως διαφορετικά θέλοντας να σου δείξουν πως με το γάμο σου γίνεσαι κι επίσημα μέλος της οικογένειάς τους. Αν λοιπόν στην προσπάθειά σου να τους αποκαλέσεις αλλιώς βρήκες τοίχο, λέγοντάς σου ξεκάθαρα "Να με αποκαλείς μαμά", τότε θα πρέπει να βρεις μικρά τρικ ώστε να αποφύγεις τις παρεξηγήσεις.
Σε αυτήν την περίπτωση προτείνουμε τα κολπάκια που έχει ήδη έχουμε αναλυσει σε παλαιότερο άρθρο, εφευρίσκοντας προσωνύμια που θα ικανοποιήσουν την πεθερά σου και θα γλιτώσουν κι εσένα από την αμηχανία.
Θα μπορούσες να αποκαλέσεις για παράδειγμα την πεθερά σου μητέρα, που είναι κάπως πιο απόμακρο από το μαμά ή να τη φωνάζεις με το μαμά ακολουθούμενο από το όνομά της, όπως για παράδειγμα μαμα-Αννα, μαμά-Χριστίνα.
Άλλωστε, σκέψου πως ακόμη κι αν αποκαλέσεις την πεθερά σου «μαμά», δεν υποβαθμίζεις την πρωτοκαθεδρία της μαμάκας σου. Η πεθερά μπορεί να αποκαλείται «μαμά» αλλά ποτέ δε θα γίνει «μαμάκα», «μανούλα», «μαμακούλα» ή «μανουλίτσα», προσωνύμια που μπορείς να αποδώσεις μόνο στη μια και μοναδική γυναίκα που σε μεγάλωσε.
Αν κι αυτό σε φέρνει σε αμηχανία, θα μπορούσες να την αποκαλείς μια στο τόσο με το «μητέρα» και μετά να αποφεύγεις να την αποκαλείς με κάποιο προσωνύμιο, απευθύνοντας της το λόγο κατευθείαν.
* Ενικός ή πληθυντικός;
Ωραία, το προσωνύμιο το βρήκαμε! Με τον αριθμό τι κάνουμε; Να της μιλάς στον ενικό ή στον πληθυντικό; Το ένα σου φαίνεται αγενές, το άλλο απόμακρο.
Όταν τους πρωτογνωρίσεις μίλα τους στον πληθυντικό για να δείξεις το σεβασμό σου απέναντί τους. Στην πορεία κι ενώ η σχέση σας θα έχει περάσει από τη φάση της αρχικής γνωριμίας θα δεις πως θα βρείτε κώδικες επικοινωνίας είτε στον ενικό, είτε στον πληθυντικό.
Αν οι ίδιοι εκμπέμπουν τη γλύκα και το αίσθημα της αγάπης και σε κάνουν να αισθανθείς άνετα με τον ενικό να είσαι σίγουρη πως κάποια στιγμή θα σου βγει αυθόρμητα.