Από την εποχή του Ηρόδοτου ήταν γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού και αυτό δεν έχει αλλάξει ως τις μέρες μας. Η ελληνική μυθολογία αναφέρει συχνά τις θαυματουργές και θεραπευτικές ιδιότητες πολλών πηγών και αυτή η πίστη στις ιδιότητες των νερών εκφράζεται τον 5ο αιώνα π.Χ. με την ίδρυση των Ασκληπιείων, ενώ ο Ιπποκράτης καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση των ιαματικών λουτρών. Στην Ελλάδα, βέβαια, οι περισσότεροι όταν ακούνε για ιαματικά μπάνια, τα συνδυάζουν με άτομα μεγάλης ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρείται ένα κύμα ανανέωσης στα μεγάλα ιαματικά κέντρα της χώρας, γεγονός που έχει αλλάξει εν πολλοίς και την εικόνα τους και έχουν βελτιώσει τον ιαματικό τουρισμό, μετατρέποντάς τον σε τουρισμό υγείας και ομορφιάς. Τα λουτρά της Αιδηψού, όπως και εκείνα στο Λουτράκι αποτελούν τις «μητροπόλεις» των ιαματικών πηγών. Δεν είναι όμως και τα μοναδικά, καθώς επισήμως αναγνωρίζονται περισσότερες από 80 πηγές με ιαματικές ιδιότητες.
1) Αιδηψός: Η «αριστοκράτισσα» των ιαματικών λουτροπόλεων, με ήπιο και εξαιρετικά ξηρό κλίμα, είναι γνωστή από την εποχή του Αριστοτέλη. Οι υδροθεραπείες ενδείκνυνται για χρόνιους ρευματισμούς, παραμορφωτική αρθρίτιδα, σπονδυλοαρθρίτιδα, νευρίτιδες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, μετατραυματικές αγκυλώσεις και δυσμορφίες, γυναικολογικές παθήσεις. Τα λουτρά λειτουργούν καθ όλη τη διάρκεια του έτους.
2) Λουτράκι: Διαθέτει πρότυπο υδροθεραπευτήριο και φιλοξενεί ανθρώπους όλων των ηλικιών. Τα νερά του Λουτρακίου έχουν σταθερή θερμοκρασία 30,4C και ενδείκνυνται μεταξύ άλλων για χρόνιες ρευματοπάθειες και ρευματικές αρθροπάθειες, ενώ η ποσιθεραπεία στην ανεπάρκεια της πέψης, τη χολολιθίαση, τη νεφρολιθίαση και διάφορα άλλα προβλήματα του στομάχου.
3) Ικαρία: Οι πηγές της Ικαρίας παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι θεωρούνται μεταξύ των δημοφιλέστερων θεραπευτικών πηγών της υδρογείου! Ωφελούν σημαντικά στις γυναικολογικές παθήσεις, καθώς επίσης και σε παθήσεις των αρθρώσεων, σε σπονδυλοαρθρίτιδες, σε παραμορφωτικές αρθρίτιδες, αγκυλώσεις και παθήσεις του νευρικού συστήματος.
4) Καϊάφας: Νοτιοανατολικά του Πύργου Ηλείας, κοντά στη μαγευτική πόλη της Ζαχάρως, βρίσκονται τα λουτρά του Γερανίου Καϊάφα. Το υδροθεραπευτήριο βρίσκεται μέσα στη σπηλιά ενός μεγαλειώδους βράχου, με θερμοκρασία στους 32C και θεραπευτικές ιδιότητες για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες και δερματολογικές και γυναικολογικές παθήσεις.
5) Σμόκοβο: Τα λουτρά στο Σμόκοβο απέχουν 35 χλμ. από την Καρδίτσα και η ιστορία θέλει τον Αλή πασά των Ιωαννίνων και τον Μαχμούτ πασά να έχουν χρησιμοποιήσει τους λουτήρες για να θεραπευτούν! Τώρα εκεί βρίσκουν «βάλσαμο» αρκετοί ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 41,6C.