Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια

21.05.2009

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό μελιτζάνες
  • 1 φλιτζ. καρύδια
  • 100 γραμ. φέτα
  • 3 κουταλιές ξίδι
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • βιτάμ για το άλειμμα
  • μια λαδόκολλα

Τι κάνουμε:

  • Κρατάμε μερικές πεταλούδες-καρύδια για το γαρνίρισμα και τα υπόλοιπα τα κοπανούμε στο γουδί.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
  • Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί, την αλείφουμε με βιτάμ, βάζουμε τις μελιτζάνες, τη μια δίπλα στην άλλη και τις ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  • Κατόπιν τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό.
  • Βγάζουμε τις φέτες της μελιτζάνας από το νερό, τις στραγγίζουμε, τις ψιλοκόβουμε πάνω σε μια επιφάνεια κοπής και τις βάζουμε σε ένα άλλο μπολ, μαζί με τη φέτα χονδροκομμένη.
  • Στη συνέχεια λιώνουμε με ένα πιρούνι τη φέτα, ώστε να ενωθεί με τις μελιτζάνες, προσθέτουμε το λάδι, το ξίδι, ανακατεύουμε απαλά και τέλος ρίχνουμε τα τριμμένα καρύδια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, έως ότου γίνει το μείγμα ομοιογενές.
  • Κατόπιν καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
  • Οταν βγάλουμε τη μελιτζανοσαλάτα από το ψυγείο, τη γαρνίρουμε με τα καρύδια-πεταλούδες και τη σερβίρουμε με ψωμάκια τσιαπάτα.

Συμβουλή
Διαλέγουμε τσακώνικες μελιτζάνες οι οποίες δεν περιέχουν σπόρια.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Ροδίτης.