Τι έχουμε:
- 1 κιλό αγριοκέρασα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 φλιτζ. νερό
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- λίγη βανίλια
Τι κάνουμε:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αγριοκέρασα, τα πλένουμε πολύ καλά και τα καθαρίζουμε από τα κοτσάνια και τα φύλλα τους.
Στη συνέχεια αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο. Αν δεν το έχουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και με μία φουρκέτα μαλλιών.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη αφήνοντάς τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αγριοκέρασα και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να μείνουν τα κεράσια μέσα στο σιρόπι για μία μέρα. Την επόμενη μέρα, συνεχίζουμε το βράσιμο και μόλις δέσει το σιρόπι, προσθέτουμε τη βανίλια το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά το γλυκό. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει κουνώντας την κατσαρόλα συχνά ώστε να φουσκώσουν τα κεράσια.
Μόλις το γλυκό κρυώσει, ανακατεύουμε πάλι ελαφρά και βάζουμε το γλυκό μέσα σε ένα καθαρό και στεγνό γυάλινο βάζο.
Αποθηκεύουμε το βάζο σε δροσερό μέρος ή μέσα στο ψυγείο.
Συμβουλή
Το γλυκό αγριοκέρασο μπορεί να συνοδευτεί με γιαούρτι.
Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.