Υλικά για 6 άτομα
για τις γόπες
- 24 μέτριες γόπες
- 1 φλιτζ του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
- 3 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ της σούπας γαλέτα
- αλεύρι για το αλεύρωμα
- λάδι για το τηγάνισμα
για τη σάλτσα
- 3 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ της σούπας σταφίδες μαύρες ξεκουκούτσωτες
- 1 κουτ της σούπας φυλλαράκια από φρέσκο δενδρολίβανο
- 3 κουτ της σούπας ξύδι
- αλάτι
Καθαρίζετε και παστρεύετε τις γόπες. Τις πλένετε, τις αλατίζετε καλά και εξωτερικά και στην κοιλίτσα τους και τις βάζετε να σουρώσουν σε ένα σουρωτήρι. Σε ένα λεκανάκι ανακατεύετε τον ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο. Ρίχνετε μέσα στη λεκανίτσα τη γαλέτα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε το μίγμα να γίνει ομοιογενές και με αυτό γεμίζετε υπομονετικά τις κοιλίτσες από τις γόπες. Καίτε καλά το λάδι για τηγάνισμα , αλευρώνετε τις γόπες και τις τηγανίζετε μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες. Τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί. Βγάζετε το τηγανόλαδο από το τηγάνι, το πλένετε και βάζετε μέσα τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Τις ζεσταίνετε καλά και ρίχνετε τις μαύρες σταφίδες και το δενδρολίβανο. Σοτάρετε για λίγο, αλατίζετε και σβήνετε με το ξύδι. Αφήνετε να πάρει μια βράση. Τοποθετείτε τις γόπες μέσα σε πιατέλα και τις περιχύνετε με τη σάλτσα.
Σημείωση. Στην Αίγυπτο συνηθίζουν και αρωματίζουν τούτη τη σάλτσα αλλά και τη γέμιση των αρωματικών για τη γόπα με άφθονο φρεσκοκοπανισμένο κύμινο . Αν σας αρέσει μπορείτε να το βάλετε και εσείς χρησιμοποιώντας ½ κουταλιά του γλυκού για τη γέμιση αρωματικών και άλλη ½ για την σάλτσα.
Το κρασί που θα προτιμήσετε στην προκειμένη περίπτωση είναι μια νέα Νεμέα από την ποικιλία Αγιωργίτικο.