- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
- ΑΝΑΜΟΝΗ 30 λεπτά
- ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
- ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 40 κομμάτια
- ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια
Yλικά
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 φλιτζάνια νερό περίπου
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1/2 κιλό νερό
- 5 κουτ. σούπας κανέλα
- 1/2 ποτήρι μέλι
- 1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
- καρύδια κοπανισμένα
- κανέλα σκόνη
- σουσάμι
EKTEΛEΣH
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε μία λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε τραβώντας λίγο λίγο αλεύρι από τα πλάγια μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον. Χωρίζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτά φύλλα. Κόβουμε τα φύλλα με δαντελωτό ροδελάκι για ζύμη σε λεπτές λωρίδες μήκους 80 εκατοστών και πλάτους 3-4 εκατοστών.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και τυλίγουμε τις λωρίδες μία μία στα δάχτυλά μας, ξεκινώντας από τα δύο δάχτυλα, μετά στα τρία και τις ρίχνουμε στο λάδι. Γυρίζουμε κάθε ξεροτήγανο με 2 πιρούνια καθώς το τηγανίζουμε. Οταν ροδίσει, το βγάζουμε και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει από το περιττό λάδι. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα για 15 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι. Βουτάμε τα ξεροτήγανα στο σιρόπι για 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με καρύδια, κανέλα και σουσάμι.
Tips: Αφήνουμε τα ξεροτήγανα να μείνουν για αρκετή ώρα πάνω σε απορροφητικό χαρτί ώστε να φύγει το λάδι. Ισως χρειαστεί να αλλάξουμε το χαρτί. - Μπορούμε να προσφέρουμε τα γλυκά στους καλεσμένους μας μέσα σε σελοφάν τυλιγμένα με μια ωραία κορδέλα.