ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 1 ώρα
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10-12 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
Για τη ζύμη
- 150 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 40 γρ. νερό
- 1 κρόκο αβγού
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 400 γρ. σταφύλι μαύρο (χωρίς τα κουκούτσια)
- 400 γρ. σταφύλι σουλτανίνα
- 20 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 30 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
- 40 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το αλεύρι, την άχνη, τον κρόκο αβγού και το αλάτι μέχρι να γίνει το μείγμα ομογενές. Προσθέτουμε το νερό και χτύπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη το αβγό με την κρέμα γάλακτος σε μπολ. Αναμειγνύουμε σε άλλο μπολ τα σταφύλια με το βούτυρο ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με την άχνη και το αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Αλείφουμε με μαργαρίνη μια ταρτιέρα 24 εκ., ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με τον πλάστη και καλύπτουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματά της φροντίζοντας να περισσεύει κατά 2 εκατοστά γύρω γύρω. Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι σε διάφορα σημεία, αδειάζουμε μέσα το μείγμα αβγού και κρέμας γάλακτος και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα σταφύλια. Σχηματίζουμε μια μπορντούρα με τη ζύμη που περισσεύει γύρω γύρω και αλείφουμε με τον κρόκο αβγού. Ψήνουμε την τάρτα στο φούρνο για 45 λεπτά. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα και συνοδεύεται με παγωτό βανίλια ή σαντιγί.
ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ