Οι μαμάδες μας τα παντζάρια συνήθως τα έβραζαν, όμως όταν ψήνονται στον φούρνο, η νοστιμιά και η γλύκα τους είναι ασύγκριτες. Τα πλένουμε καλά και τα καθαρίζουμε με βουρτσάκι, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο με μερικές ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, αλάτι και balsamico. Bάζουμε το πακέτο σε ταψάκι και ψήνουμε για μία ώρα στους 200?C. Mόλις κρυώσουν, αφαιρούμε τη φλούδα τους, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε σε τάπερ μαζί με μερικές σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο, αλάτι και ξίδι. Λίγο πριν τα σερβίρουμε, προσθέτουμε λίγο καλό ελαιόλαδο. Eτσι, διατηρούνται στο ψυγείο για 10 περίπου μέρες, και κάθε μέρα γίνονται και νοστιμότερα.
Mουσακάς χωρίς κιμά
Aντικαθιστούμε τον κιμά του κλασικού μουσακά με 800 γρ. μανιτάρια λευκά πολύ ψιλοκομμένα, που θα μαγειρέψουμε ως εξής: Τα σοτάρουμε με 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και, μόλις μαραθούν, προσθέτουμε 4 ντομάτες περασμένες από το μύλο, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν και, όταν τα αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο.