Κάθε χρόνο, με μαθηματική ακρίβεια, ακούμε ειδήσεις για επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια, σχολικά είδη, υλικά ταπετσαριών για αυτοκίνητα και συσκευασίες τροφίμων που πάντα σχετίζονται με τις περίφημες φθαλικές ενώσεις. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι εφημερίδες τα γράφουν και το θέμα «πνίγεται» μέχρι την επόμενη χρονιά. Η Greenpeace συνέχεια δημοσιεύει καταλόγους με σειρές ύποπτων ή επικίνδυνων προϊόντων, οι οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να «μπλοκάρουν» ή να απαγορεύσουν τη χρήση τέτοιων ουσιών στα παιδικά παιχνίδια ή σε οδοντιατρικούς «δακτυλίους», αλλά δυστυχώς τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το πρόβλημα για έναν πολύ απλό λόγο: όπου υπάρχει μαλακό και εύκαμπτο πλαστικό σημαίνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στη σύνθεσή του πλαστικοποιητές (μην ξεχνάμε ότι το PVC στη φυσιολογική του κατάσταση είναι σκληρό και εύθραυστο, άρα χρειάζεται χημικά πρόσθετα για να διατηρείται μαλακό) οι οποίοι, ανάλογα με τη σύστασή τους, είναι ακίνδυνοι ή επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, ύποπτοι ή τοξικοί. Πώς όμως μπορεί να γνωρίζει ο απλός καταναλωτής αν το αδιάβροχο που φοράει, τα καλλυντικά που χρησιμοποιεί, τα μαλακά παιχνιδάκια που προορίζονται για παιδάκια κάτω των τριών χρονών ή το νερό που περνάει μέσα από σωλήνες πολυβινυλοχλωριδίου στο σπίτι δεν είναι μολυσμένο με DEHP;
Πώς να προστατευτούμε
Επειδή θα ήταν το λιγότερο αστείο αν σας συμβουλεύαμε να αποφεύγετε το μαλακό πλαστικό στο σπίτι σας, απλά θα σας προτείνουμε κάτι πιο εύκολο. Ελέγχετε σχολαστικά τις ετικέτες που αναγράφουν τη χημική σύνθεση των πλαστικών προϊόντων που αγοράζετε. Το PVC και τα άλλα δημοφιλή, ανάλογα υλικά, για να αποκτήσουν τις ιδιότητες που τα καθιστούν εύχρηστα πρέπει να εμπλουτιστούν με πολλές πρόσθετες χημικές ουσίες. Χιλιάδες διαφορετικοί συνδυασμοί χρησιμοποιούνται για διαφορετικά προϊόντα. Να είστε βέβαιοι ότι πάρα πολλά από αυτά είναι ακίνδυνα, φιλικά προς το περιβάλλον και δε συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Μάθετε λοιπόν να αποφεύγετε υλικά που περιέχουν ύποπτες ή αναγνωρισμένα τοξικές ουσίες. Αν ψάξετε, θα διαπιστώσετε ότι στην αγορά κυκλοφορούν χιλιάδες ατοξικά προϊόντα, που αναγράφουν τις ειδικές ιδιότητες του προϊόντος και, κυρίως, ποια επικίνδυνα συστατικά ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ.
Ειδικά για τα μικρά παιδιά, που είναι πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο μόλυνσης από επικίνδυνες χημικές ουσίες, μην αγοράζετε παιχνίδια που πιθανώς περιέχουν πολυβρωμιωμένους επιβραδυντές, πλαστικοποιητές και σταθεροποιητές καδμίου.
Αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις ως προς τη σύνθεση και την περιεκτικότητα των χημικών και ξεκάθαρες αναφορές με πιστοποίηση ως προς τη μη επικινδυνότητα του παιχνιδιού (κάτι που είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται), τότε απλά ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ!
Οταν αγοράζετε μεγάλα πλαστικά τεμάχια, όπως π.χ. οι κουρτίνες μπάνιου, μην ανοίγετε ποτέ τη συσκευασία μέσα στο σπίτι, αλλά στο μπαλκόνι, ή ανοίξτε τα παράθυρα ώστε να φύγει το αέριο που εκλύεται.
Σύγχρονες έρευνες απέδειξαν αυτά ακριβώς που χρόνια μας ενημερώνουν οι εφημερίδες και τα περιοδικά: πρέπει να αποφεύγουμε όλα τα υλικά που εκλύουν DEHP. Υπάρχουν πολλά υποκατάστατα, όπως τα γυάλινα είδη συσκευασίας, το λαδόχαρτο, οι υφασμάτινες κουρτίνες ντους, τα έπιπλα που αντί για αφρώδες πλαστικό είναι γεμισμένα με πολυεστέρα και πούπουλα, η χρήση χαρτιού και των παραγώγων του, αλλά και τα υψηλής ποιότητας βοηθήματα από ατοξική σιλικόνη που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος και φυσικά στις καταπονήσεις από την καθημερινή χρήση.