Η Αθηνά Τσαγγάρη στο Διαγωνιστικό Βενετίας

30.07.2010
Ακόμα δύο ταινίες μετά τη "Χώρα Προέλευσης" του Σύλλα Τσουμέρκα και την "Ακαδημία Πλάτωνος" του Φίλιππου Τσιτου έσπασαν το φράγμα της χώρας μας και ταξίδεψαν μέχρι το 67 Φεστιβάλ της Βενετίας. Η Αθηνά Τσαγγάρη με την ταινία της Attenberg και ο Γιώργος Ζώης με τη δική του Casus Belli.

Ακόμα δύο ταινίες μετά τη "Χώρα Προέλευσης" του Σύλλα Τσουμέρκα και την "Ακαδημία Πλάτωνος" του Φίλιππου Τσιτου έσπασαν το φράγμα της χώρας μας και ταξίδεψαν μέχρι το 67 Φεστιβάλ της Βενετίας.

Η Αθηνά Τσαγγάρη με την ταινία της "Attenberg" και ο Γιώργος Ζώης με τη δική του "Casus Belli". Η Αθηνά Τσαγγάρη μετά την βραβευμένη ανεξάρτητη αμερικανική ταινία της The Slow Business of Going (Η Διαρκής Αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ), τη συμμετοχή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ως σκηνοθέτις των βίντεο προβολών, την σκηνοθεσία των animation προβολών για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, αλλά και την παραγωγή ταινιών, όπως η Κινέττα του Γιώργου Λάνθιμου, επιστρέφει με την πρώτη της ελληνική ταινία. Ένα σύγχρονο αστικό «western», το οποίο θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη φετινή 67η Μπιενάλε της Βενετίας.Tη διανομή του "Attenberg" στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες έχει αναλάβει η Feelgood Entertainment.

Η ταινία μας μιλά για την Μαρίνα που μεγαλώνει με τον αρχιτέκτονα πατέρα της σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Το ανθρώπινο είδος απωθεί τη Μαρίνα. Το παρατηρεί εξ’ αποστάσεως, μέσα από τους στίχους του Alan Vega των Suicide, τα ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή των θηλαστικών του Sir David Attenborough και τα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής που της παραδίδει η μοναδική της φίλη, Μπέλλα. Ένας ξένος φτάνει στην πόλη και την προκαλεί σε μονομαχία στο ποδοσφαιράκι, ενώ ο πατέρας της προετοιμάζει τελετουργικά την αναχώρησή του από τον 20ο αιώνα. Η Μαρίνα, ανάμεσα στους δυο άντρες, με την συνεργασία της Μπέλλας, ανακαλύπτει το θαυμαστό μυστήριο της πανίδας.
Από την άλλη στο Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους Ταινίας του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας (1-11 Σεπτεμβρίου), συμμετέχει ο Γιώργος Ζώης, με την πρώτη του μικρού μήκους ταινία Casus Belli. Το σενάριο της ταινίας είχε επιλεχθεί ως ένα από τα 15 καλύτερα σενάρια για να παρουσιαστεί στο Forum Ευρωπαίων Παραγωγών στο φεστιβάλ του Clermont-Ferrand, το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Η ταινία πραγματεύεται το ανθρώπινο είδος, άνθρωποι διαφορετικών φύλων, τάξεων, ηλικιών, εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη γραμμή. Φτάνοντας, όμως, στο τέλος της ανθρώπινης ουράς, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Στο "Casus Belli" παίζουν 146 ηθοποιοί.

Με αυτά τα νέα λοιπόν φτάνουν τις 4. Oι ταινίες που προβάλλονται στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας. Φέτος η Βενετία ανοίγει τις πόρτες της στους σινεφίλ τη 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται δύο βδομάδες μετά στις 11. Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε τα καλύτερα για τις ελληνικές ταινίες του προγράμματος.

Κατερίνα Εξερτζόγλου