Τις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη παρουσιάζει από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου η Πειραματική σκηνή της Τέχνης στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στο πλαίσιο των λζ' Δημητρίων.
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Πειραματική Σκηνή το 1984.
Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά δείγματα ύφους που κατέστησαν την κωμωδία σπουδαίο θεατρικό είδος.
Οι γυναίκες της Αθήνας διεισδύουν στην Εκκλησία του Δήμου μεταμφιεσμένες σε άνδρες και εκλέγουν τις ίδιες στην εξουσία.
Η δυναμική και ελκυστική Πραξαγόρα προσωποποιεί την πειθώ, όπως αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολιτικό, αλλά και σε ερωτικό επίπεδο.
Πρόκειται για την πειθώ που προάγει τόσο τα δημόσια, όσο και τα ιδιωτικά συμφέροντα και αποτελεί την κατάλληλη μέθοδο επίλυσης μιας σειράς σημαντικών, όσο και αστείων προβλημάτων.
Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Χουρμουζιάδη, η μετάφραση του Νίκου Βολανάκη, η μουσική του Ηρακλή Πασχαλίδη, η χορογραφία της Στέλλας Μιχαηλίδου.
Παίζουν: Κυριάκος Δανιηλίδης, Ελένη Δημοπούλου, Αθηνά Ευσταθίου, Μαρία Κοσκινά, Αννα Κυριακίδου, Μένη Κυριάκογλου, Νίκος Λύτρας, Κυριακή Ματσακίδου, Στάθης Μαυρόπουλος, Γιάννης ΜόχλαςΔημήτρης Ναζίρης, Νανά Παπαγαβριήλ, Έφη Σταμούλη.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων των φετινών Δημητρίων, το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας ανεβάζει επίσης το "Γλάρο" του Τσέχοφ στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στις 24 και 25 Οκτωβρίου.
Ο "Γλάρος" πρωτοπαρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 1898 και αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας αλλά και την πολιτιστική του διακήρυξη.
Το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας ιδρύθηκε το 1897 από τους Constantin Stanislavsky και Vladimir Nemirovich-Danchenko.
Τα έργα του Θεάτρου χαρακτηρίστηκαν ως καινοτομικές θεατρικές παραγωγές σηματοδοτώντας την απαρχή του σύγχρονου θεάτρου.
Σήμερα το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας αποτελείται από 70 ηθοποιούς και έχει στο ρεπερτόριό του 30 έργα τα οποία παρουσιάζονται κάθε βράδυ στις σκηνές του.