Ο ποιητής Λευτέρης Πούλιος στη Θεσσαλονίκη

06.02.2008
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αφιερώνει το τριακοστό τρίτο Λογοτεχνικό Πρωινό του στον Λευτέρη Πούλιο. Mια ισχυρή, ρωμαλέα ευαίσθητη και ξεχωριστή φωνή της νεοελληνικής ποίησης.
Ο ποιητής Λευτέρης Πούλιος για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη!

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αφιερώνει το 33o Λογοτεχνικό Πρωινό του στον Λευτέρη Πούλιο. Mια ισχυρή, ρωμαλέα ευαίσθητη και ξεχωριστή φωνή της νεοελληνικής ποίησης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008, ώρα 12 το μεσημέρι στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του ποιητή στη Θεσσαλονίκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο ποιητής Λευτέρης Πούλιος εμφανίστηκε στα γράμματα το 1961, με τη δημοσίευση ποιήματός του στην εφημερίδα Η Αυγή. Η πρώτη όμως ουσιαστικά παρουσία του γίνεται το 1969 με τη συλλογή Ποίηση. Στα χρόνια της Δικτατορίας συμμετείχε στην έκδοση των Νέων κειμένων 2,των Έξι ποιητών (1971) και της Κατάθεσης ΄73. Ακολούθησαν τα έργα: Ποίηση 2 (1973), Ποίηση 1,2 (1975), Ο γυμνός ομιλητής (1977), Το αλληγορικό σχολείο (1978), Τα ποιήματα. Επιλογή, 1969-1978 (1982), Ενάντια (1983), Τα επουσιώδη (1988), Αντί της σιωπής (1993), Το διπλανό δωμάτιο (1998), Μωσαϊκό (2001), Συλλαβές για τον άνεμο (2003), Το θεώρημα (2005). Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ακτή, Ausblicke, Τραμ, Χρονικό, κ.ά..

Όπως σημειώνει ο Αλέξης Ζήρας, ο λόγος του Λευτέρη Πούλιου συνδέεται με τον ρομαντισμό του Κάλβου, του Σολωμού και του Παλαμά αλλά και με τον φυσιοκρατικό μυστικισμό του Σικελιανού, ωστόσο διαφοροποιείται από αυτούς στη διατύπωση της κοινωνικής αμφισβήτησης και στην έλλειψη του συναισθηματικού λυρισμού. Ο σαρκασμός απέναντι στα γλωσσικά και κοσμοθεωρητικά στερεότυπα και η ειρωνική στάση χαρακτηρίζουν την ποίησή του. Η πολιτική στάση του είναι αλληλένδετη με το ποιητικό του ήθος και αναπτύσσεται συνήθως σε πολύστιχα σχήματα. Ο οξύς και γεμάτος μεταφορές και ρητορικές εκλάμψεις ποιητικός του λόγος συγγενεύει με τη beat ποίηση της μεταπολεμικής Αμερικής. Μετά το 1980 στρέφεται σε μια υπαρξιακή-οντολογική θεματική, όπου οι αλληγορίες συρρικνώνονται σε σύμβολα και η χειμαρρώδης ροή των εικόνων σε μια πιο κατασταλαγμένη αναζήτηση του ουσιώδους...

Λογοτεχνική επιλογή-επιμέλεια και μουσική επιμέλεια: Ρούλα Αλαβέρα,
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Ναουμίδης, Εισηγητής: Αλέξης Ζήρας.

Διαβάζουν οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε.: Κορίνα Βασιλοπούλου, Χρήστος Γεωργίου, Γιώργος Καύκας.

Το επόμενο Λογοτεχνικό Πρωινό είναι αφιερωμένο στον Σταύρο Ζαφειρίου και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008.