Πρόσωπο με πρόσωπο με ένα κορίτσι 2.500 ετών

14.04.2010
Πέθανε το 430 π.Χ... Ένα κορίτσι 11 ετών, η Μύρτις, τολμά να αντικρίσει τους πολίτες του 21ου αιώνα στην έκθεση «Μύρτις - Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που φιλοξενείται στο Κέντρο Γαία του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Περίπου το 430 π.Χ. μια ξαφνική αιτία προκαλεί το θάνατο πολλών Αθηναίων. 150 άνδρες, γυναίκες και παιδιά θάβονται βιαστικά σε ένα κοινό τάφο στον Κεραμεικό. Ένα από τα θύματα, είναι ένα κορίτσι 11 ετών, η Μύρτις. Σήμερα, η Μύρτις τολμά να αντικρίσει τους πολίτες του 21ου αιώνα...

Η 11χρονη κοπέλα της εποχής του Περικλή πρωταγωνιστεί από τις 15 Απριλίου και για δύο μήνες, στην έκθεση «Μύρτις - Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που φιλοξενείται στο Κέντρο Γαία του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Η έκθεση παρουσιάζει τη διεπιστημονική συμβολή για την ανασύσταση όψεων της αρχαιότητας, με αφορμή την ανάπλαση του κρανίου ενός κοριτσιού 11 ετών, της Μύρτιδος, που βρέθηκε σε ομαδική ταφή στην ανασκαφή της θέσης του Κεραμεικού, κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής του μετρό της Αθήνας το 1994-95. Ο ομαδικός τάφος τοποθετείται χρονικά στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών του 430-426 π.Χ.

Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει όλα τα στάδια της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ξεκινώντας από το σκάμμα των αρχαιολόγων και καταλήγοντας στη μορφή του κοριτσιού της αρχαίας Αθήνας, όπως αυτό αποδόθηκε από ειδικούς Σουηδούς επιστήμονες.

Η έκθεση αναδεικνύει, επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης του γενετικού υλικού από τον πολφό των δοντιών τριών κρανίων (μεταξύ των οποίων και της Μύρτιδος), από τα οποία προέκυψε η πιθανή αιτία, που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, προκάλεσε το λοιμό της Αθήνας, με θύματα το 1/3 του πληθυσμού της καθώς και τον ίδιο τον Περικλή.

Η περιοδεύουσα έκθεση «Μύρτις, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» είναι είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να μεταφέρεται και να συναρμολογείται σε κατάλληλο χώρο οποιουδήποτε μουσείου. Πρώτος σταθμός το Κέντρο Γαία του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

15 Απριλίου-15 Ιουνίου 2010
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο Γαία

Όθωνος 100 - Κηφισιά.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 9:00-14:30, Κυριακή 10:00-14:30.
Πληροφορίες - Τηλ.: 210 8015870, www.myrtis.gr