Το ταξίδι ενός μαθηματικού στη συμμετρία στο Megaron Plus

18.03.2010
Ταξιδεύοντας για άλλη μια φορά στον θαυμαστό κόσμο των μαθηματικών, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός χαρισματικού Βρετανού μαθηματικού, ακαδημαϊκού και συγγραφέα που έγινε γνωστός με το βιβλίο του «Η μουσική των πρώτων αριθμών».

Ταξιδεύοντας για άλλη μια φορά στον θαυμαστό κόσμο των μαθηματικών, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός χαρισματικού Βρετανού μαθηματικού, ακαδημαϊκού και συγγραφέα που έγινε γνωστός με το βιβλίο του «Η μουσική των πρώτων αριθμών».

Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση με πρωταγωνιστή τον Μάρκους ντι Σοτόι (Marcus du Sautoy) θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Tον διάσημο Βρετανό μαθηματικό και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Αναζητώντας το Σεληνόφως: Το ταξίδι ενός Μαθηματικού στη Συμμετρία», θα παρουσιάσει στο κοινό ο μαθηματικός και συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.


Ο Μάρκους ντι Σοτόι γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1965. Είναι καθηγητής στην έδρα Charles Simonyi για τη Δημόσια Κατανόηση της Επιστήμης (διαδέχτηκε τον Ρίτσαρντ Ντόκινς) και καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς και επιστημονικός συνεργάτης στο New College. Έχει υπάρξει επισκέπτης καθηγητής στην École Normale Supérieure του Παρισιού, στο Ινστιτούτο Max Planck της Βόννης και στα Πανεπιστήμια του Ισραήλ και της Καμπέρας.

Eίναι συγγραφέας πολλών ακαδημαϊκών άρθρων και βιβλίων για τα μαθηματικά με αποκορύφωμα το μπεστ σέλερ «Η μουσική των πρώτων αριθμών» (Fourth Estate, 2003), το οποίο μεταφράστηκε σε 10 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών (εκδόσεις Τραυλός). Το βιβλίο ανακηρύχθηκε καλύτερο βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης στην Ιταλία και στη Γερμανία για το 2003. «Ο Μάρκους ντι Σοτόι ξέρει πώς να φέρει τα μαθηματικά στην καθημερινή μας ζωή», γράφει η εφημερίδα The Observer.

Ο Μάρκους ντι Σοτόι έχει έντονη παρουσία στα βρετανικά ΜΜΕ. Γράφει για τους Times, την Daily Telegraph, τον Independent και τον Guardian και κάνει συχνά σχολιασμούς στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του BBC. Στους Times διατηρεί μόνιμη στήλη που φέρει τον τίτλο Sexy Science. Είναι επίσης παρουσιαστής του τηλεοπτικού παιχνιδιού του BBC4 Mind Games. Το 2005 παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ μίας ώρας για το BBC4 και το BBC2 βασισμένο στο βιβλίο του «Η μουσική των πρώτων αριθμών», ενώ την επόμενη χρονιά έδωσε τις Χριστουγεννιάτικες διαλέξεις του Βασιλικού Ιδρύματος (θεσμός που έχει καθιερωθεί από το 1825) υπό τον τίτλο THE NUM8ER MY5TERIES, που μεταδόθηκαν από το Channel Five. Έχει γράψει και παρουσιάσει πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για τα μαθηματικά.

Η εφημερίδα Independent on Sunday τον ανακήρυξε έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2001 κέρδισε το έγκυρο βραβείο Berwick της Μαθηματικής Εταιρίας του Λονδίνου, που απονέμεται κάθε δύο χρόνια για να επιβραβεύσει την καλύτερη έρευνα από κάποιον μαθηματικό κάτω των 40 ετών. Το 2004, το περιοδικό Esquire τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους κάτω των 40 ετών στη Μεγάλη Βρετανία και το 2008 συμπεριελήφθη στον έγκριτο κατάλογο Who’s Who. Το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Faraday της Βασιλικής Εταιρίας, το σημαντικότερο βραβείο διάκρισης για την επικοινωνία της επιστήμης στη Μεγάλη Βρετανία.
Το δεύτερο πάθος του είναι η συμμετρία. Το νέο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Finding Moonshine: a mathematician’s journey through symmetry» («Αναζητώντας το Σεληνόφως: το ταξίδι ενός μαθηματικού στη συμμετρία») ήταν υποψήφιο για το βραβείο Samuel Johnson Prize. Όπως λέει ο ίδιος, «στο βιβλίο αυτό, σε δώδεκα κεφάλαια, ένα για κάθε μήνα, εξερευνώ τη φύση της συμμετρίας και δίνω το στίγμα της ζωής ενός μαθηματικού».

Στο βιβλίο, ο ντι Σοτόι μελετά διάφορα είδη μαθηματικής και αισθητικής συμμετρίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ογκώδους και μυστηριώδους αντικειμένου που αποκαλεί «Τέρας» και που υπάρχει σε 196.883 διαστάσεις. «Η συμμετρία», εξηγεί ο μαθηματικός, «έχει να κάνει με τις συνδέσεις ανάμεσα στα διαφορετικά μέρη ενός αντικειμένου. Ένα τρίγωνο μπορεί να περιστραφεί χωρίς να αλλάξει το σχήμα του. Η συμμετρία είναι οποιαδήποτε δυνατή επανατοποθέτηση ή αντιστροφή που δεν προκαλεί κάποια εμφανή αλλαγή».


ΙNFO
Tι: «Το ταξίδι ενός μαθηματικού στη συμμετρία» αποκαλύπτεται στο Megaron Plus !
Διάλεξη του Βρετανού μαθηματικού και συγγραφέα Marcus du Sautoy

Πότε: Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα