Με προσανατολισμό να βλέπει τον επιβλητικό Όλυμπο, πέρα από τη θάλασσα του Θερμαϊκού, το δημιούργημα του Αράτα Ισοζάκι, το «ταίρι» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, είναι πλέον έτοιμο και σύντομα θα δεχτεί τις πρώτες εκδηλώσεις.
Στο «γιν γιανγκ της αρχιτεκτονικής», όπως το ονόμασε ο δημιουργός του, στο δεύτερο κτίριο του Μεγάρου συνταιριάζει μοναδικά το γυαλί, το μέταλλο και το σκυρόδεμα, σε μια έκταση 9.500 τ.μ.
Το κτίριο είναι διάφανο, ψηλό, ανοιχτό στη θάλασσα και κλειστό προς την πλευρά της πόλης. «Ο Ισοζάκι λάτρεψε τον Oλυμπο και ήθελε οι επισκέπτες του κτιρίου να έχουν θέα στο βουνό των Θεών. Τίποτε να μην κρύβει τον ανοιχτό ορίζοντα», δήλωσε ο Απόστολος Ανδριάς, τεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Eχει διώροφο υπόγειο πάρκινγκ 250 θέσεων, στους δύο πρώτους ορόφους υπάρχουν ισάριθμα φουαγιέ, στον 3ο και στον 4ο όροφο τεχνικοί χώροι (φωτισμού και ήχου), στον 5ο όροφο εκτείνεται το συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 300 ατόμων και επιπλέον σύντομα θα λειτουργεί ένα εστιατόριο και στον τελευταίο όροφο, τον 6ο, υπάρχει το αναψυκτήριο με την υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο. Δίπλα ακριβώς, σε ενιαίο κτίριο υπάρχει ο χώρος για παράλληλες δράσεις, στον οποίο θα αναπτυχθούν η μουσική βιβλιοθήκη και το μουσείο μουσικών οργάνων.
Στο νέο κτίριο, όπως είπε ο συντονιστής καλλιτεχνικού προγραμματισμού Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης, θα φιλοξενούνται συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις, παραστάσεις, ακόμη και όπερες δωματίου. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεχούς ροής στο κτίριο αυτό. Θέλουμε να συνεργαστούμε με φορείς, ξένα ινστιτούτα, αλλά και μεμονωμένους καλλιτέχνες, Ελληνες και ξένους, οι οποίοι θα βρουν εδώ ένα οικογενειακό περιβάλλον», είπε ο κ. Λαζαρίδης.
Αντιλαμβανόμενος, τόσο ο ίδιος όσο και η διοίκηση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία -η επιχορήγηση για το Μέγαρο καλύπτει μόλις τα μισά από τα έξοδά του, ενώ το μεικτό κόστος προγραμματισμού μέχρι τον Ιούνιο ίσα που φτάνει τις 250.000 ευρώ- εξήγησε ότι «η κρίση θα πλήξει τέτοιους χώρους αν δεν αλλάξουν χρήση».
Αυτό σημαίνει ότι στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιάζονται μεγάλες παραγωγές, συμπαραγωγές και φιλοξενούμενες εκδηλώσεις -έναντι ενοικίου-, ενώ το νέο κτίριο θα είναι πιο... ανοιχτό σε κοινό και δημιουργούς. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να ισχύσει μια νέα τιμολογιακή πολιτική των εισιτηρίων, κάτι που θα ανακοινωθεί μόλις οριστικοποιηθεί.
Στη χθεσινή ανεπίσημη παρουσίαση του νέου κτιρίου, ο διεθνούς φήμης πιανίστας, Γ.- Ε. Λαζαρίδης, έκανε γνωστό ότι οι πρώτες εκδηλώσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο με μουσικά σχήματα από το πανεπιστήμιο Μακεδονίας.MAΡIA ΡITZAΛEOY