Ρωσική Πρωτοπορία στο Κέντρο Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης

19.11.2001
Μία έκθεση έργων διεθνούς σημασίας, καταγραμμένων έγκυρα στην ιστορία της τέχνης εγκαινιάζεται από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για την έκθεση "Ρωσική Πρωτοπορία. Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη"
Μία έκθεση έργων διεθνούς σημασίας, καταγραμμένων έγκυρα στην ιστορία της τέχνης εγκαινιάζεται από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για την έκθεση "Ρωσική Πρωτοπορία. Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη".
Η έκθεση γίνεται πραγματικότητα χάριν της γενναιόδωρης απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού προς το Κ.Σ.Ε.Δ Ρεθύμνης και τους Δ.Σ του Κ.Μ.Σ.Τ. και του διευθυντή του κ. Μίλτου Παπανικολάου, ώστε το κοινό της Κρήτης να μπορέσει να γνωρίσει τα έργα εκείνα που έμελλε να επηρεάσουν ολόκληρη την μετέπειτα τέχνη και τα κινήματα του 20ου αιώνα.
Η ρωσική πρωτοπορία, γεννιέται στο σημείο εκείνο του χρόνου, όπου η πρωθύστερη τέχνη της ιστορίας γίνεται με την πρωθύστερη δράση της κοινωνίας. Στην ατμόσφαιρα που προετοιμάζει την ουτοπία της ρωσικής επανάστασης, οι καλλιτέχνες που επαναστατούν στην παραδοσιακή τέχνη, δημιουργούν από κοινού το όραμα που, λίγα χρόνια αργότερα θα καταπνιγεί στο ρεύμα του σταλινικού συντηρητισμού. Η τέχνη που γεννήθηκε στα χαρακώματα του πολέμου και του ονείρου για ένα διαφορετικό μέλλον δεν δοξάστηκε στον τόπο της, όταν η επανάσταση έγινε επίσημο καθεστώς. Οι καλλιτέχνες της που, είχαν επιστρέψει στη γενέτειρα χώρα, από τα ευρωπαϊκά κέντρα της τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα για να πυροδοτήσουν με την τέχνη την Οκτωβριανή επανάσταση δεν έμελλε να συνθέσουν τις "συμφωνίες από τις σειρήνες των εργοστασίων" που ονειρεύτηκε ο ποιητής. Αυτόχειρας ο Μαγιακόφσκι, αυτοεξόριστος ο Καντίνσκυ και ο Γκάπο, απαγορευμένη τέχνη και σκέψη η δική του στην ανατολή ενός ρητορικού σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Τα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας δέθηκαν άρρηκτα με την Ελλαδα, χάριν του ανθρώπου που τα συγκέντρωνε κομμάτι- κομμάτι, αφιερώνοντας τη ζωή του σ' αυτά.
Οι πρώτες μεγάλες εκθέσεις που διεθνοποίησαν τη συλλογή Κωστάκη, στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη συμπίπτουν χρονικά, η πρώτη με την εγκατάσταση του συλλέκτη στην Ελλάδα, η δεύτερη με τις προθέσεις του για μια γενναιόδωρη προσφορά προς το ανέτοιμο, τότε, ελληνικό κράτος.
Ο συλλέκτης, πέθανε το 1990. Το ΥΠ.ΠΟ τίμησε τη μνήμη του το 1995 με τη μεγάλη έκθεση της συλλογής Κωστάκη που οργάνωσε η Εθνική Πινακοθήκη με την επιμέλεια της ιστορικού της τέχνης Αννας Καφέτση και τρία χρόνια αργότερα, το ελληνικό όνειρο της κοινότητας της τέχνης, γινόταν πραγματικότητα, όταν έφτασαν στη Μονή Λαζαριστών, στο χώρο του νεοσύστατου Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τα κιβώτια με το πολύτιμο υλικό. Εκτέθηκαν το 2000 με τη στοργή και τη φροντίδα του διευθυντή του μουσείου καθηγητή Μιλτιάδη Παπανικολάου. Το Κέντρο Εικαστικής Δημιουργίας, ζωντανός οργανισμός στην Κρήτη για το διάλογο και τις ζυμώσεις γύρω από τα θέματα της σύγχρονης τέχνης, την οποία υπερασπίζεται, είναι ευγνώμων για την έκθεση αυτή που το υλικό της οριοθετεί την απαρχή αυτών των κινημάτων. Η έκθεση "Ρωσική Πρωτοπορία. Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη" στην πρώτη ενός Ελλάδος μετακίνησή της, δίνει την ευκαιρία στον κόσμο της Κρήτης και στους επισκέπτες να γνωρίσουν αυτή την τέχνη και να στοχαστούν τις αιτίες [που τη γέννησαμ/

Ωρες λειτουργίας: 10.00-18.00
Τετάρτη: 17.00- 21.00
Δευτέρα: Κλειστά