Τελικά ποιος θέτει όρους στον Παπαϊωάννου;

21.10.2009
Η είδηση που κυκλοφορεί τριγύρω είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να πάει στην παράσταση του Δημήτρη Παπαιωάννου, Πουθενά αλλά με έναν όρο:

Η είδηση που κυκλοφορεί τριγύρω είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να πάει στην παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου, Πουθενά αλλά με έναν όρο: Επειδή οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται γυμνοί ζήτησε την ημέρα που θα είναι εκείνος στο κοινό, να ντυθούν. Και ο δημιουργός δέχτηκε.

Εμείς όμως όχι. Γιατί πολύ απλά κανείς δεν σ’ αναγκάζει να δεις κάτι που ενοχλεί την ηθική ή την αισθητική σου οπότε δε χρειάζεται να πας και να έχεις μαζί σου λίστα με τους όρους σου. Ναι μεν αν το πάρουμε απ τη μεριά του καθωσπρεπισμού, ο Παπαϊωάννου έδειξε σεβασμό στην εκκλησία αλλά ξέχασε μια λεπτομέρεια:το σεβασμό για το ίδιο του το έργο. Υποτίθεται ότι υπάρχουν κάποια όρια στη λογοκρισία και στις παράλογες απαιτήσεις διάφορων που έχουν εξουσία είτε αυτή είναι μια ισχυρή θέση στην πολιτική είτε την εκκλησία. Κι αν είναι να τα παραβλέπουμε τότε το νόημα θα χαθεί.

Από τη μία του πλευρά είναι ο προοδευτικός Δημήτρης Παπαϊωάννουκαι από την άλλη ο Αρχιεπίσκοπος. Ε με το ναι του πρώτου δεν υπάρχουν πλευρές αλλά συμβιβασμοί και πλέον τον έχεις στο μυαλό σου σαν έναν άνθρωπο που ξεπουλιέται χωρίς λόγο. Το Πουθενά δεν είναι μια παράσταση που προσβάλει θρησκείες, σεξουαλικότητες και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να θίξει τις αρχές κάποιου. Γιατί καμία κατάρα και κανένας αφορισμός δε θα ‘ρθει από ένα επίσημο ράσο αν δείξεις το έργο σου χωρίς παραλλαγές.

*Αυτά μέχρι το σημερινό update. Αφού έγινε όλος αυτός ο χαμός με τα σχόλια δήλωσαν πως το Δ.Σ. του Εθνικού κι όχι ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε απ τον σκηνοθέτη-χορογράφο νά ντύσει τους πρωταγωνιστές για να μη φέρουν σε δύσκολη θέση τους καλεσμένους.Φοβήθηκαν πως μια σκηνή εμπνευσμένη και αφιερωμένη στην Pina Bausch που παραπέμπει στον Αδάμ και την Εύα θα προκαλούσε. Και χωρίς να δωθεί διευκρίνηση δημιουργήθηκε παρεξήγηση μπλέκοντας τον Παπαϊωάννου και διάφορους συνεργάτες του.

Κική Παπαδοπούλου