Μια βόλτα στο Μουσείο Κινηματογράφου

20.09.2001
Κινηματογραφικές μηχανές λήψης, ταινίες ελληνικών και ξένων επικαίρων, κινηματογραφικά τρέϊλερς, φωτογραφίες, αφίσες, βιβλία κινηματογράφου, περιοδικά και εφημερίδες κινηματογράφου, χειροποίητες γιγαντοαφίσες και soundtracks είναι μερικά από τα εκθέματα του Μουσείου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς στέγη και ξεπερνώντας τον κίνδυνο της κατάργησης, το Μουσείο μεταφέρθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αποθήκη Α του ΟΛΘ, όπου και συνεχίζει τη λειτουργία του. Μάλιστα, στις 30 Σεπτεμβρίου το Μουσείο θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κινηματογραφικές μηχανές λήψης, ταινίες ελληνικών και ξένων επικαίρων, κινηματογραφικά τρέϊλερς, φωτογραφίες, αφίσες, βιβλία κινηματογράφου, περιοδικά και εφημερίδες κινηματογράφου, χειροποίητες γιγαντοαφίσες και soundtracks είναι μερικά από τα εκθέματα του Μουσείου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς στέγη και ξεπερνώντας τον κίνδυνο της κατάργησης, το Μουσείο μεταφέρθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αποθήκη Α του ΟΛΘ, όπου και συνεχίζει τη λειτουργία του. Στις 30 Σεπτεμβρίου το Μουσείο εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε όταν η πόλη, το 1997, ήταν "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης". Η πρωτοβουλία αυτή συνέπεσε με τον παγκόσμιο εορτασμό των 100 χρόνων Κινηματογράφου. Είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Σκοπός του Μουσείου Κινηματογράφου, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της Ελλάδας. Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου οργανώνει ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους συναφείς φορείς και μεριμνά για την μελέτη και τεκμηρίωση κάθε είδους υλικού σχετικού με την κινηματογραφική τέχνη.

Οι συλλογές του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν: Κινηματογραφικές μηχανές λήψης , κινηματογραφικές μηχανές προβολής, παλιές συσκευές και εξαρτήματα μηχανών κινηματογράφου, εμφανιστήρια κινηματογραφικών ταινιών, ταινίες ελληνικών και ξένων επικαίρων, κινηματογραφικές ταινίες διάφορες, ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικά τρέϊλερς, διαφάνειες, φωτογραφίες, αφίσες, διαφημιστικό υλικό κινηματογραφικών ταινιών, βιβλία κινηματογράφου, περιοδικά και εφημερίδες κινηματογράφου , έντυπο διαφημιστικό υλικό , στατιστικά στοιχεία διακίνησης κινηματογραφικών ταινιών, γιγαντοαφίσες (χειροποίητες) κινηματογράφου και μουσική βιβλιοθήκη soundtracks (CDs και LP).