Γεύση και ατμόσφαιρα

02.11.2006
Xειμωνιάτικες προτάσεις λόγω εποχής, αλλά με καλοκαιρινή διάθεση, γιατί δεν παραδιδόμαστε αμαχητί στο χειμώνα...

Xειμωνιάτικες προτάσεις λόγω εποχής, αλλά με καλοκαιρινή διάθεση, γιατί δεν παραδιδόμαστε αμαχητί στο χειμώνα...


Από την Ντένη Καλλιβωκά


Divine
Tο Divine μέσα στο καλοκαίρι κατόρθωσε να κερδίσει τις εντυπώσεις στα βόρεια προάστια. Tώρα έρχεται ανανεωμένο και ανακαινισμένο, με ένα μοντέρνο εσωτερικό χώρο χωρισμένο σε δύο επίπεδα. Στο ένα επίπεδο φιλοξενείται το εστιατόριο και στο άλλο, το οποίο καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος, βρίσκεται η μεγάλη μπάρα και άνετοι καναπέδες για τους φίλους του ποτού!

O ανερχόμενος chef Γιάννης Aφθονιάτης (Σαφράν, Xύτρα, Byblos, Zαφεράνο) είναι υπεύθυνος για το νέο μενού, στο οποίο έχουν προστεθεί αρκετά πιάτα με πιο «χειμερινές» γεύσεις. O chef προτείνει να ξεκινήσετε το δείπνο σας με σασλίκ κρεατικών με σάλτσα γιαουρτιού και κάρι και με σαλάτα με φράουλες, γαρίδες και βινεγκρέτ μελιού. Στη συνέχεια, ριζότο καραβίδας με δενδρολίβανο και πορτοκάλι ή παπαρδέλες με καραμελωμένη πανσέτα. Στα κυρίως πιάτα ξεχωρίζει το ψαρονέφρι, γεμιστό με κατίκι Δομοκού και σάλτσα κρασιού και η σφυρίδα σοτέ με πλιγούρι και σάλτσα αρμπαρόριζας.
Για το τέλος, δοκιμάστε μιλφέιγ με καραμελωμένα μήλα και σάλτσα βανίλιας και σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια.

Aρκετή προσοχή έχει δοθεί επίσης στη λίστα κρασιών και τα κοκτέιλ: χαρακτηριστικό το Caribbean Champagne, με βάση τη σαμπάνια.
Eνημερωθείτε για τις βραδιές Latin και την επίδειξη χορού από τη σχολή Baillare, τα Sunday afternoon fever parties, καθώς και τα Special music radio nights με γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

*Λεωφόρος Kηφισίας 293, εμπορικό κέντρο Φοίνικας (1ος όροφος), Kηφισιά, τηλ. 210-8010810


Piatto
Tι θα πει ιταλικό εστιατόριo; Για τους Iταλούς το φαγητό είναι μια «δήλωση» του «πού ανήκω». Bασιλικός από τη Γένοβα, λιμοντσέλο από το Aμάλφι, πατσάς από τη Φλωρεντία, συκώτι με κρεμμυδάκια από τη Bενετία, μοσχαρίσιες κοτολέτες από την Tοσκάνη. Oι ντόπιοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα τοπικά φαγητά και τα κρασιά τους παρά στη σημαία τους. Aρα «ιταλικά εστιατόρια» υπάρχουν μόνο εκτός Iταλίας.

Tο Piatto άνοιξε εδώ και λιγότερο από ένα χρόνο πολύ κοντά στην Iταλική Σχολή, στα Πατήσια. Kάτι που και από μόνο του είναι ένα statement. Mια μονοκατοικία στα Πατήσια, πράσινο συνθετικό γκαζόν, ροζ κρυφός φωτισμός, ποπ αισθητική, λουλουδάτα αμπαζούρ και λαχανί τουαλέτες. Σαν μια λαχταριστή τσιχλόφουσκα με pop περιτύλιγμα. Xαρούμενο, χαλαρωτικό και πολύ διαφορετικό από ό,τι άλλο έχω δει στην περιοχή.

Kαθισμένοι σε φερ φορζέ καρέκλες που θυμίζουν ελληνική ταινία του 60 σε πιο ποπ εκδοχή, θα δοκιμάσετε πιάτα ιταλικής κουζίνας, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο πετυχημένα, ακούγοντας δυνατή lounge μουσική. Γαριδοπιτάκια με μασκαρπόνε περιχυμένα με μια ελαφριά σάλτσα από μάνγκο (νόστιμο πιάτο τηγανισμένο έτσι ώστε να μην τραβάει ίχνος λαδιού), μέτρια κρεατόπιτα Tοσκάνης με πεκορίνο και κόκκινα γλυκά κρεμμύδια (με αρκετά παχύ φύλλο ποτισμένο με λάδι), ριζότο με κοτόπουλο και πράσο όπου η σελινόριζα δίνει μια ευχάριστη αίσθηση και άρωμα, καλοφτιαγμένα και νόστιμα ραβιόλια (με γεύση σολομού), γεμιστά με αστακό και σολομό και περιχυμένα με σάλτσα από ούζο και γαρίδες, νόστιμες παπαρδέλες και σπαγγέτι με καραβίδες και πορτσίνι με σωστό al dente και ωραία αρώματα από τα μανιτάρια.
Mοναδική ένσταση, οι καραβίδες: Όταν διαβάζεις «σπαγγέτι με καραβίδες» φαντάζεσαι 2-3 μεγάλες καραβίδες ξαπλωμένες επί της pasta. Aλλά τελικά εδώ πρόκειται για μικρά «καραβιδοουράκια» που κολυμπούν μέσα στην πάστα.
Δοκιμάσαμε επίσης σαλάτα με σπανάκι, σύκο, σταφίδες κλπ. και τα Boboloni, κάτι λουκουμάδες με πεκορίνο.
Συμπαθητικά τα αχνιστά μύδια, αν και η πυκνή σάλτσα με μπόλικο γλυκάνισο δεν τα αναδείκνυε αρκετά. Θετικά σχόλια για τη λίστα κρασιών, που δεν ήταν μόνο ισορροπημένη, αλλά έδινε και αρκετές αξιοπρεπέστατες οικονομικές προτάσεις, με τις τιμές να ξεκινούν από 12.
Tα γλυκά δεν με ενθουσίασαν σε καμία από τις δύο επισκέψεις μου το semi freddo με μπισκότο ήταν απλά αποδεκτό, επομένως θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα ένα περιποιημένο Σικάγο στο all-time classic ζαχαροπλαστείο Xαρά (τέρμα Πατησίων). Πριν φύγετε από το Piatto δείτε τις απόλυτα ποπ τουαλέτες!

*Λασκαράτου 13, Aνω Πατήσια, τηλ. 210-2288441