"Αντιγόνη" από τον Βογιατζή στην Επίδαυρο

26.07.2006
Μετά την πολυσυζητημένη Αντιγόνη στο κλειστό Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, ο Λευτέρης Βογιατζής προσεγγίζει την τραγωδία του Σοφοκλή στην αρχαία ορχήστρα της Επιδαύρου.
Τι: Σοφοκλή: Αντιγόνη
Πότε: 4, 5 Αυγούστου
Που: Επίδαυρος
Τιμές Εισιτηρίων (€) Ανω 15, Β΄30, Α΄40, Διακ. 50, Μειωμένο 10

Μετά την πολυσυζητημένη Αντιγόνη στο Κλειστό Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, ο Λευτέρης Βογιατζής προσεγγίζει την τραγωδία του Σοφοκλή στην αρχαία ορχήστρα της Επιδαύρου.

Σκηνοθέτης που αρέσκεται στις θεατρικές προκλήσεις, γνωστός για την εμμονή του στην αξιοποίηση του λόγου και τη διεισδυτική του ματιά πάνω στο κείμενο, δεν έχει συνηθίσει τους θεατές του σε αυτονόητες προσεγγίσεις.

Αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον η καταληκτική αυτή παράσταση των Επιδαυρίων για την οποία ο Λευτέρης Βογιατζής έχει δηλώσει πως ακολουθεί μεν τη γραμμή της παράστασης του ’92, αλλά την ενισχύει με βάση τις δυνατότητες που δίνει ένα τόσο πολυπρισματικό κείμενο όπως η Αντιγόνη.

Στην παράσταση η Αντιγόνη (Αμαλία Μουτούση), παραβαίνοντας το διάταγμα της πόλης, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της Πολυνείκη και συλλαμβάνεται επ ' αυτοφώρω. Κλείνεται από τον Κρέοντα (Λευτέρη Βογιατζή) σε υπόγειο τάφο και αυτοκτονεί. Γεμάτος πόνο ο γιος του Κρέοντα, Αίμων (Νίκος Κουρής), που ήταν ερωτευμένος μαζί της σκοτώνεται με το ίδιο του το ξίφος. Μαθαίνοντας το θάνατό του, η μητέρα του Ευρυδίκη δίνει και αυτή τέλος στη ζωή της. Ο Κρέοντας απομένει μόνος.

Να σημειωθεί πως ο Λευτέρης Βογιατζής ξαναγυρνά στην Επίδαυρο -μετά τους "Πέρσες" που είχε κάνει με το Εθνικό Θέατρο- για να κλείσει το Φεστιβάλ του 2006.

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής
Σκηνικά-Κοστούμια: Χλόη Ομπολένσκι
Φωνητικά σχήματα: Σπύρος Σακκάς
Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Ερμηνεύουν: Αμαλία Μουτούση, Λευτέρης Βογιατζής, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ήμελλος, Εύη Σαουλίδου.