"Βάτραχοι" με το Χάρη Ρώμα

17.07.2006
Με την κωμωδία «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, με τον Χάρη Ρώμα στο ρόλο του Διόνυσου και την κυρία Άννα Συνοδινού ως Ιέρεια συμμετέχει φέτος η «Αττική Σκηνή» στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Με την κωμωδία «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, με τον Χάρη Ρώμα στο ρόλο του Διόνυσου και την κυρία Άννα Συνοδινού ως Ιέρεια συμμετέχει φέτος η «Αττική Σκηνή» στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η παραγωγή θα παρουσιαστεί στις 11 και 12 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στις 20 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, εκτός Ελληνικού Φεστιβάλ.

Οι «Βάτραχοι» είναι μια «φιλολογική» κωμωδία με σκοπό πολιτικό. Παραστάθηκαν για πρώτη φορά στα Λήναια το 405 π.Χ όπου κέρδισαν και το πρώτο βραβείο, έναν χρόνο ακριβώς πριν από το τέλος του Πελλοπονησιακού Πολέμου. Το Δημοκρατικό πολίτευμα είχε πάθει πολλές συμφορές τα τελευταία χρόνια καθώς και μια γενική στρατιωτική, οικονομική, ηθική και πνευματική καθίζηση η οποία διαρκώς μεγάλωνε.

Ο ποιητής ζητούσε ένα μεγάλο δάσκαλο να εξυγιάνει την πολιτεία και να την ξαναφέρει στα καλά χρόνια των μαραθωνομάχων. Οι τρεις μεγάλοι τραγικοί, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης είχαν πεθάνει, οι κατοπινοί τους ήταν όλοι ασήμαντοι. Και τότε αποφασίσει ο Διόνυσος να κατέβει στον Άδη και να ξαναφέρει στη ζωή τον καλύτερο από τους τρεις. Διοργανώνει στον Άδη ποιητικό διαγωνισμό, στον οποίο, με πρόεδρο το Διόνυσο, διεκδικούν τα πρωτεία της τραγικής τέχνης ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης. Ο Αριστοφάνης με πολλή λεπτότητα κρίνει τους δύο τραγικούς. Τελικά ο Διόνυσος ανακηρύσσει νικητή τον Αισχύλο, τον οποίο φέρνει στο φως της ζωής, αντί του Ευριπίδη.

Θέμα της κωμωδίας είναι κατά βάση οι τραγωδίες του Ευριπίδη. Τα έργα του εξετάζονται σε σύγκριση με τα έργα των δύο άλλων τραγικών, κυρίως όμως του Αισχύλου. Όταν διδάχτηκαν οι «Βάτραχοι», ο Αισχύλος είχε ήδη πεθάνει πριν από μισό αιώνα. Στη συνείδηση των ανθρώπων της εποχής του Αριστοφάνη, ο Αισχύλος ήταν ο ποιητής της γενιάς που είχε αποκρούσει τους Πέρσες και δημιούργησε την αθηναϊκή ηγεμονία. Αντίθετα ο Ευριπίδης ήταν ο ποιητής μιας αμφιλεγόμενης εποχής. Ο Αριστοφάνης εντάσσει τον αγώνα Αισχύλου-Ευριπίδη στο γενικότερο πλαίσιο της αντίθεσης ανάμεσα στην ανδρεία, την αρετή και την ασφάλεια των παραδοσιακών εθίμων και δοξασιών του παρελθόντος και την αβεβαιότητα του παρόντος, που είναι γεμάτο αμφιβολίες, «νοσηρή» περιέργεια και «ανεύθυνους» καλλιτεχνικούς νεωτερισμούς.


Σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης
Μετάφραση: Θανάσης Μπίντας
Μουσική: Γιούρι Στούπελ
Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Κλέβες Χρυσικού
Χορογραφίες: Νατάσα Ζούκα
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Χάρης Ρώμας, Ηλίας Λογοθέτης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Κολοβός, Σπύρος Σαραφιανός, Μιχάλης Θεοδώρου, Μαρία Ζάχαρη, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Ιωάννα Δελλάκου, Περικλής Μοσχολιδάκης, Μαρία Παρασύρη, Χριστίνα Μαντζουράνη, Δημήτρης Καρατζιάς, Χαράλαμπος Αρώνης, Θωμάς Γκάγκας, Μελίνα Μαρνέρου, Αναστάσιος Κολοβός, Σεραφείμ Ιατρόπουλος, Τζωρτζ Γουϊλι. Ιέρεια η κυρία Άννα Συνοδινού.

Η περιοδεία για το μήνα Ιούλιο έχει ως εξής:

17 Αιγάλεω
20 Βόλος
21 Αμφίπολη
22 Δίον, Κατερίνη
23 Θάσος
24 Αλεξανδρούπολη
26 Κασσάνδρα
27 Καλαμπάκα
28 Γιάννενα
29 Λευκάδα
30 Οινιάδες
31 Πρέβεζα