Οι "Άνεμος" είναι ένα από τα λίγα ελληνικά συγκροτήματα που παίρνουν στα σοβαρά τη μουσική και ήδη έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ένα δικό τους κοινό που εκτιμά την προσφορά τους στη σύγχρονη ελληνική σκηνή. Με αφορμή τη συμμετοχή τους στο άλμπουμ «Τότε και Τώρα», αλλά και μια καλοκαιρινή τους περιοδεία, μίλησαν αποκλειστικά για τους φίλους του e-go...
Eρ. Πρόσφατα κυκλοφορήσατε μία διασκευή του «Μαντουμπάλα» στο cd «Τότε και Τώρα». Πόσο μπορεί ένα γκρουπ να προσθέσει τη δική του πινελιά σ’ένα γνωστό τραγούδι, που ήδη διαθέτει ένα πολύ συγκεκριμένο «χρώμα»;
Απ. Ένα γκρουπ σαφώς μπορεί να προσθέσει τη δική του πινελιά σ’ ένα γνωστό τραγούδι, αρκεί να αγαπάει το παρελθόν και να νοιώθει το Τώρα. Ο σκοπός είναι να αναστηθεί το κομμάτι και να απεικονίζει το σήμερα. Είναι ένα πείραμα μεταφοράς ενός αισθητικού και συναισθηματικού φορτίου μέσα στο χρόνο.
Όλο αυτό το κάνουμε με σεβασμό στο αρχικό DNΑ του κομματιού και με συντονισμό στη δόνηση της εποχής μας.
Έτσι δίνουμε κάτι πολύτιμο στις καινούργιες γενιές χωρίς τη φόρτιση του παρελθόντος.
Τελικά με την πάροδο του χρόνου θέλουμε να μείνουν τα καλύτερα στοιχεία του κομματιού.
Όπως και στο «Σπασμένο Καράβι» έτσι και στη «Μαντουμπάλα» του Στέλιου Καζαντζίδη κρατήσαμε την ουσία και την μεταμορφώσαμε μέσα από τα δικά μας μάτια.
Ερ. Πόσο δύσκολη είναι η ελληνική μουσική σκηνή για ένα συγκρότημα που θέλει να «επιβάλλει» το δικό του ήχο μέσα σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα της «κονσέρβας» που επικρατεί;
Απ. Δεν θέλουμε να «επιβάλλουμε» κάτι στους άλλους γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε ίδιοι με αυτούς που μας επιβάλλουν αυτόν τον δήθεν «πολιτισμό» της ανάθεσης έργου και της απογοήτευσης των νέων δημιουργών.
Ο πολιτισμός της «κονσέρβας» πάντα θέλει να σε κάνει ίδιο.
Ο κόσμος όμως απεγνωσμένα ζητάει κάτι διαφορετικό, κάτι με προσωπικότητα.
Η δυσκολία έρχεται από αυτούς τους δήθεν ειδήμονες της αγοράς που πάντα δουλεύουν επί του ασφαλούς και δεν αφήνουν τα νέα παιδιά να πουν τη γνώμη τους.
Ερ. Πώς καταφέρνετε και παραμένετε μαζί μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας; Υπάρχουν μεταξύ σας προστριβές;
Απ. Παραμένουμε μαζί γιατί κάθε φορά που γεννιέται ένα κομμάτι, κάτι παρουσιάζεται μπροστά μας που μας κρατάει ζωντανούς. Αν υπάρχουν «δημιουργικές» προστριβές , μόνο βοηθούν στην ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας.
Αυτό που μετράει είναι το τελικό αποτέλεσμα που δίνεται στον κόσμο σαν τραγούδι και σαν αίσθηση.
Ερ. Έχετε στα σκαριά ένα νέο άλμπουμ; Αν ναι, να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από το «Κώδικας εντός»;
Απ. Σίγουρα ναι. Θα είναι κάτι διαφορετικό. Θα είναι κάτι εξελιγμένο, τολμηρό, σημερινό και διαχρονικό. Δουλεύουμε συνέχεια πάνω σ’ αυτό.
Ερ. Ποια τα σχέδιά σας για το φετινό καλοκαίρι;
Απ. Συναυλίες σ’ όλη την Ελλάδα. Όπου μπορέσουμε να πείσουμε τα δημοτικά συμβούλια και τους εναγώνιους δημάρχους να υποστηρίξουν κάτι άλλο από τον πολιτισμό της «κονσέρβας». Έχουμε μια καταπληκτική, ευφάνταστη και πολύ δεμένη μουσικά ομάδα. Αρχίζουμε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στο Αττικό Θέατρο του δήμου Αθηναίων, ώρα 9.00μμ-είσοδος ελεύθερη, με θέμα: «Η Αβάσταχτη Ελευθερία της Μουσικής».
Γεωργία Οικονόμου