Παρουσιάστηκε το λεύκωμα της Συλλογής Κατσίγρα

22.03.2006
Ο Γεώργιος Κατσίγρας θεωρείται από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες νεοελληνικής τέχνης, έχοντας δημιουργήσει μια συλλογή εφάμιλλη πολλών άλλων ομοειδών, όπως του Ε. Κουτλίδη και του Ε. Αβέρωφ.
Ο Γεώργιος Κατσίγρας θεωρείται από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες νεοελληνικής τέχνης, έχοντας δημιουργήσει μια συλλογή εφάμιλλη πολλών άλλων ομοειδών, όπως του Ε. Κουτλίδη και του Ε. Αβέρωφ. Αρχισε να συλλέγει έργα τέχνης από τη δεκαετία του '50 και με τον καιρό απέκτησε περισσότερα από 700 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του τέλους του 19ου αιώνα και των πρώτων δεκαετιών του 20ου, καθώς και ορισμένα έργα από άλλες περιόδους, όπως ο 18ος αιώνας και η περίοδος της μεταπολεμικής τέχνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συλλογή δημιουργήθηκε σε μία επαρχιακή πόλη, τη Λάρισα και σε μία ιδιαίτερα πολιτικά και κοινωνικά κρίσιμη εποχή, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο.
Η κορυφαία στιγμή της ζωής του Γεωργίου Ι. Κατσίγρα είναι η απόφασή του να δωρίσει την πολύτιμη συλλογή του στο Δήμο Λάρισας το 1981, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί στη θεσσαλική πόλη Δημοτική Πινακοθήκη. Σήμερα, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας με τη Συλλογή Γ.Ι Κατσίγρα, είναι ένα σημείο αναφοράς και πολιτιστικός πυρήνας, όχι μόνο για την πόλη της Λάρισας, αλλά και για τη χώρα ολόκληρη.

Το εξαιρετικό λεύκωμα της συλλογής παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου King George II Palace, την Τρίτη 21 Μαρτίου.
Παρευρέθησαν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πολλοί Λαρισαίοι. Η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη που στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Κωνσταντίνος Τζανακούλης ζήτησε συγνώμη από όλους όσοι παρακολούθησαν την παρουσίαση όρθιοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αίθουσα αποδείχτηκε πολύ μικρή. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Καραβία, ενώ μίλησαν η Γενική Γραμματέας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Ειρήνη Κατσίγρα, η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη και ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Μίλτος Παπανικολάου.

Αποκλειστικός χορηγός της έκδοσης είναι η ΔΕΥΑΛ.