Αναρχικοί και ονειροπόλοι

12.04.2001
Ο Σαβέρο Πασκάλε είναι ένας νεαρός κάτοικος της Αλεξάνδρειας, υιός Ιταλών πολιτικών προσφύγων που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους λόγω των αναρχικών του πεποιθήσεων. Ζει μια ήρεμη και ανέμελη ζωή, η οποία θα διαταραχθεί από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του και την ανακάλυψη κάποιων ποιημάτων του σπουδαίου ποιητή και νομπελίστα Τζουζέπε Ουγκαρέτι. Τίποτα πλέον δεν θα είναι το ίδιο για το Σαβέριο που παρασυρμένος από τη δύναμη των στίχων θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τον εαυτό του ταξιδεύοντας και μελετώντας.
Ο Σαβέριο Πασκάλε είναι ένας νεαρός κάτοικος της Αλεξάνδρειας, υιός Ιταλών πολιτικών προσφύγων που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους λόγω των αναρχικών τους πεποιθήσεων. Ζει μια ήρεμη και ανέμελη ζωή, η οποία θα διαταραχθεί από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του και την ανακάλυψη κάποιων ποιημάτων του σπουδαίου ποιητή και νομπελίστα Τζουζέπε Ουγκαρέτι. Τίποτα πλέον δεν θα είναι το ίδιο για το Σαβέριο που παρασυρμένος από τη δύναμη των στίχων θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τον εαυτό του ταξιδεύοντας και μελετώντας.
"Αναρχικοί και ονειροπόλοι", ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, που όμως ο μεγάλος του όγκος δεν του επιτρέπει να συνεπάρει τον αναγνώστη. Παράλληλα, οι συχνές παραπομπές και τα φλας- μπακ στην αφήγηση κουράζουν, ενώ οι μεγάλοι σε διάρκεια μονόλογοι των ηρώων αποδυναμώνουν την ένταση του κειμένου. Ο συγγραφέας έχει διάθεση να αναλύσει και να περιγράψει, αλλά αυτό γίνεται τροχοπέδη στην εξέλιξη της πλοκής που δείχνει να αδυνατεί να απογειωθεί λόγω του μεγάλου της βάρους.
Αυτό που μας αποζημιώνει στο τέλος είναι η ζεστασιά που αποπνέει η αφήγηση, η ατμόσφαιρα των διάφορων εποχών που δημιουργεί ο συγγραφέας, οι ιστορίες έρωτα και αναρχίας, οι ομοιότητες των αναρχικών του σήμερα και αυτών του Μεσαίωνα. Ο Μαουρίτσιο Ματζάνι κατάφερε να μας κάνει να μην αισθανόμαστε φόβο απέναντι σ' έναν αναρχικό, αλλά θαυμασμό. Ο Σαβέριο είναι πάνω απ' όλα άνθρωπος που θέλει και παλεύει να γίνει καλύτερος.

Εκδόσεις Κέδρος
Τίτλος: Αναρχικοί και ονειροπόλοι
Συγγραφέας: Μαουρίτσιο Ματζάνι
Μετάφραση : Αλίκη Καρυώτη
Σελίδες: 390
ISBN: 960-04-1674-5

Κωνσταντίνος Μποζινάκης