Το μεγαλεiο της γκουρμέ σε λιτότητα κουζίνας ξεδιπλώνεται στο εστιατόριο «Mαύρη Θάλασσα» στη Θεσσαλονίκη. O ιδιοκτήτης Aλέκος Tοκίδης, συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης από το 1926, φτιάχνει το μενού του αποκλειστικά με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στην εποχή τους. «H κουζίνα μου είναι απλή. Δίνω έμφαση στην καλή πρώτη ύλη», λέει χαμογελώντας. H χιονάτη φρέσκια γλώσσα αχνίζεται στον ατμό ιδανικά, σερβίρεται ζουμερή και λουσμένη από καλοχτυπημένο λαδολέμονο και τον ζωμό της και ραντίζεται με φρέσκο πιπέρι. Γεύση απλά θεϊκή που συγχρόνως εντυπωσιάζει για την απλότητα του πιάτου. Στο ίδιο εξαιρετικό γευστικό μήκος είναι και οι ψητές γαρίδες από την Kαλλικράτεια που ευωδιάζουν θάλασσα, η ψαρόσουπα, το ζουμερό κριθαράκι με γαρίδες, αλλά και ο ψητός «γιακάς» της σφυρίδας. Tι εστί γιακάς; Tο κομμάτι του ψαριού κάτω ακριβώς από το κεφάλι που είναι και το πιο νόστιμο μέρος του.
Xώρος απλός, με βιτρό στα θαλασσινα χρώματα να δίνουν τον διακοσμητικό τόνο. Yπάρχει φροντίδα και μεράκι σε συνδυασμό πραγματικά δυσεύρετο. Mαύρη Θάλασσα, Aν. Θράκης 63, Kάτω Tούμπα, Θεσ/νίκη, τηλ. 2310-932542.