Έκθεση με ιστορίες Ανδρείας - μια έννοια ξεχασμένη στο χρόνο!

01.03.2016
Η νέα έκθεση ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ, παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, άνοιξε τις πύλες της στο κοινό.

Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσία της Αντιπροέδρου του Ιδρύματος, κυρίας Σοφίας Κουνενάκη – Εφραίμογλου, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεώργιου Γιακουμάκη ΠΝ, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Ταφύλλη, των Επίτιμων Αρχηγών, και των μελών του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου. Τα εγκαίνια πλαισιώθηκαν με την υπέροχη συναυλία της ιστορικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής, της σοπράνου Ευδοκίας Μωυσίδου και του τενόρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σταύρου Σαλαμπασόπουλου.

Στην εναρκτήρια ομιλία της και, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της συντριβής του ελικοπτέρου στην Κίναρο, η κυρία Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου εξήρε τη γενναιότητα των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, από τους απλούς ναύτες μέχρι τους ανώτατους αξιωματικούς: «Με την έκθεση ‘Ιστορίες Ανδρείας’ που εγκαινιάζουμε, είμαστε εδώ, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους φύλακες του αρχιπελάγους, τους αποφασισμένους και ταγμένους διαχρονικά στο καθήκον… Τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού πολέμησαν, τραυματίστηκαν, έπεσαν υπέρ πατρίδας, κάνοντας τους Έλληνες απανταχού της γης υπερήφανους. Αυτή είναι μια βαρύτιμη κληρονομιά για το σύγχρονο πολεμικό μας ναυτικό, το οποίο αποτελεί εγγύηση για την ανεμπόδιστη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού στη θάλασσα.

Είναι, όμως, και μια καλή αφορμή για να σκεφτούμε το παραγωγικό μέλλον της χώρας μας. Η ναυτοσύνη των Ελλήνων μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης» τόνισε η κυρία Εφραίμογλου.



Από τη μεριά του, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού(ΓΕΝ), Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ στην ομιλία του επεσήμανε τα ακόλουθα: «Όσον αφορά τη ζωή επί των πλοίων, χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, κατά την επίσκεψη του στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τον Οκτώβριο του 2000: ‘Η θάλασσα είναι περιοχή για ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να αισθανθούν την περιέργεια του αγνώστου, την ορμήν της εξερευνήσεως, την χαρούμενην επαφήν με το υγρόν στοιχείον, της περιπέτειας την ομορφιάν, του θάρρους τον ζήλον, της τόλμης την παλληκαριάν, της ραθυμίας την επικινδυνότητα, της αμελείας τας συνέπειας, των κανονισμών την αναγκαιότητα, της πειθαρχίας το ωφέλιμον, της τάξεως την χρησιμότητα, της αδελφοσύνης το φυσικόν, της μαθήσεως την γλυκύτητα, της εκπαιδεύσεως την αξίαν, των γνώσεων την τιμήν’.

Eχει ένα επιβλητικό μεγαλείο η μάχη του καραβιού με τα κύματα, μια ιδιαίτερη μάχη που τη διεξάγουμε καθημερινά, η οποία δεν διακρίνει ανθρώπους, ούτε βαθμούς, όλοι δεμένοι σε μια κοινή μοίρα, προσηλωμένοι σε ένα κοινό σκοπό. Μέσα από αυτή την βιωματική– διαδραστική έκθεση, καλείται ο επισκέπτης να αντιληφθεί την οργάνωση του καραβιού και το ομαδικό πνεύμα που διαχέει τη λειτουργία του. Αυτό που πρέπει να διδαχθούμε από τη ζωή στο πλοίο είναι η εμπέδωση του ομαδικού πνεύματος, της συνέργειας και της αλληλεγγύης που πρέπει να γίνει βίωμα σε όλους τους Έλληνες, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που συναντάμε σήμερα, να γίνουμε δημιουργικοί στα μικρά και στα μεγάλα, γνήσιοι απόγονοι του Αχιλλέα και του Θεμιστοκλή, για τον εαυτό μας, τις οικογένειες μας, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πατρίδα μας».



Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε η μοναδική συναυλία της διάσημης μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πραγματοποίησε ένα μελωδικό οδοιπορικό με έργα των G. Bizet, G. Rossini, F. Lehar και G. Verdi. Στη συνέχεια οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, οι επίσημοι καλεσμένοι και πλήθος κόσμου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο της έκθεσης, η οποία είχε να διηγηθεί αμέτρητες «ιστορίες ανδρείας» σε κάθε επισκέπτη.



Λίγα λόγια για την έκθεση…
Οι «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ» επιχειρούν μιαν άλλη προσέγγιση στην ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας. Στο κουφάρι ενός πλοίου, που συνθέτει το σκηνικό της έκθεσης, αναπτύσσονται όλα τα σημαντικά επεισόδια της πορείας του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από μικρές άγνωστες ιστορίες. Επιλεγμένα αντικείμενα που δεν έχουν ως τώρα εκτεθεί παρουσιάζονται μαζί με φωτογραφικό υλικό, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να συμμετέχουν με όλες τους τις αισθήσεις, να κατανοήσουν, να συγκινηθούν και να προβληματιστούν.

Σαλπάροντας με το πλοίο της έκθεσης…
Η είσοδος της έκθεσης είναι από την πρύμνη του πλοίου. Ένα πλοίο με πολύτιμα αντικείμενα, μαρτυρίες, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που αφηγούνται ιστορίες ανδρών, είτε αυτοί είναι απλοί ναύτες, είτε αξιωματικοί, είτε γνωστοί καπετάνιοι. Οι επισκέπτες καλούνται, λοιπόν, σε ένα ταξίδι στον χρόνο με πλοηγό και συνοδοιπόρους όλους τους ανθρώπους που έγραψαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ιστορία και δημιούργησαν αυτό που, βαθιά ανθρώπινο και βαθιά αληθινό, μπορεί να μας κάνει περήφανους.
Από τους τραυματισμένους ναύτες του Αβέρωφ που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο τους, έως τον ναύαρχο Κουντουριώτη, που απέφυγε την παγίδα των εχθρών και παράκουσε την εντολή της κυβέρνησης για καταδίωξη του τούρκικου σκάφους «Χαμηδιέ», οι επισκέπτες θα γίνουν μάρτυρες μιας συλλογής προσωπικών ιστοριών, ιστοριών ανδρείας, θάρρους και αυταπάρνησης.

Τα πολύτιμα φυσικά εκθέματα και το εντυπωσιακό σκηνικό της έκθεσης συμπληρώνονται από τη χρήση νέων τεχνολογιών, που βοηθούν το κοινό να ενταχθεί στο έντονα φορτισμένο και συγκινησιακό κλίμα της έκθεσης.

Χάρη στις ιστορίες αυτών των ανδρών το κοινό μπαίνει στη διαδικασία να αναρωτηθεί ποια είναι η πρώτη ύλη της γενναιότητας, του ηρωισμού και της ανδρείας και να προσπαθήσει να την αναζητήσει όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν· όχι μόνο στους «μεγάλους ατρόμητους άνδρες», αλλά και στον καθένα από μας, ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, θρησκεία και ηλικία. Τίθενται ερωτήματα, όπως αυτά που θέτει ο Σωκράτης στον πλατωνικό διάλογο Λάχης (ή Περί Ανδρείας). Το κοινό θα επιχειρήσει να ανακαλύψει ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να εμφυσήσουν τον ηρωισμό στον καθένα από εμάς.
Την έκθεση επιμελήθηκε η μουσειολόγος Νάσια Χουρμουζιάδη.

Info:

Ωράριο λειτουργίας:
ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΡΙΤΗ 09:00 - 13:30
ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00 - 13:30
ΠΕΜΠΤΗ 09:00 - 13:30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 20:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 11:00 - 16:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00 - 18:00

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0000
ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
www.hellenic-cosmos.gr