Δείτε το βίντεο της Μπιενάλε που έκοψε η ΕΡΤ

26.10.2011
Τα 25 δευτερόλεπτα που σόκαραν τη διοίκηση της ΕΡΤ. Το βίντεο «Mονόδρομος» του Γιώργου Ζώη για την 3η Μπιενάλε της Αθήνας κόπηκε από τις συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης.

«Mονόδρομος» είναι το σύνθημα της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας. Με αυτό το σκεπτικό ο σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου «Casus belli», Γιώργος Ζώης, θέλησε να δείξει αυτό ακριβώς σε ένα σκληρό βίντεο 25 δευτερολέπτων.

Εμπνευσμένο από τη θεματολογία της Μπιενάλε (Διπλάρειος Σχολή, Πάρκο Ελευθερίας), το σποτ περιλαμβάνει σκληρές εικόνες, όπως μια κόκκινη αμπούλα που "σκάει" στο λευκό κράνος ενός ροπαλοφόρου αστυνομικού, έναν νεαρό που πετά μολότοφ ή μια τηλεόραση που γίνεται κομμάτια στο οδόστρωμα.

Το βίντεο αναστάτωσε τη διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία αποφάσισε να το "κόψει" από τις συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης. Το τμήμα χορηγιών της ΕΡΤ επεσήμανε ότι το σποτ "Monodrome" του Γιώργου Ζώη παραβιάζει το νόμο 1730 /1987 (που καθορίζει τα της ΕΡΤ), καθώς και το ΠΔ 109 / 2010 (περί οπτικοακουστικών υπηρεσιών και τηλεοπτικής διαφήμισης).

«Η τέχνη δεν μπορεί να μη δείχνει με οξύτητα τα πράγματα, αφού στην ίδια τη ζωή και στην πραγματικότητα είναι οξυμμένα. Γιατί να μην τα δούμε έτσι και σε μια διαφήμιση;» Αυτή ήταν η απάντηση του καλλιτέχνη Poka Yio, ενός και των συνεπιμελητών της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας «Μονόδρομος», για την απαγόρευση από τη δημόσια τηλεόραση, χορηγού επικοινωνίας της διοργάνωσης, του εν λόγω διαφημιστικού σποτ.

Στο βίντεο, που σκηνοθέτησε αφιλοκερδώς ο Γ. Ζώης, αποτυπώνεται το σήμερα, «αυτό που βλέπουμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης» παρατηρεί ο Poka Yio, διερωτώμενος «γιατί να μας ενοχλεί όταν τα βλέπουμε σε διαφήμιση».

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, με χθεσινή της ανακοίνωση απαντά: «Η ΕΡΤ δεν λογοκρίνει, δεν σχολιάζει και δεν αξιολογεί την καλλιτεχνική δημιουργία. Εχει όμως την υποχρέωση να λειτουργεί υπό συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και φέρει την ευθύνη της εφαρμογής του. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο δεν επιτρέπει μεταξύ άλλων τη μετάδοση μηνυμάτων που περιέχουν στοιχεία βίας ή ενθαρρύνουν συμπεριφορές επιζήμιες για την υγεία και την ασφάλεια ή θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.»

Πάντως, ο Poka-Yio μίλησε στην free press εφημερίδα Athens Voice λέγοντας ότι είναι κατανοητή η άρνηση της ΕΡΤ να προβάλλει το σποτ:

«Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό έργο του Γιώργου Ζώη, ελάχιστων δευτερολέπτων, που καταφέρνει να συμπυκνώσει και να αποτυπώσει επακριβώς την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε εμείς και η πόλη αυτή τη στιγμή. Η ΕΡΤ είναι χορηγός μας και καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους το έργο δεν το «πέρασε» με το φόβο του ΕΣΡ και της κεντρικής εξουσίας. Είναι όμως πραγματικά κρίμα που τέτοιου είδους μηχανισμοί δεν επιτρέπουν σε τέτοια καίρια έργα να βρίσκουν το δρόμο τους στη δημόσια τηλεόραση. Τα δελτία ειδήσεων κι οι εφημερίδες είναι κάθε μέρα γεμάτα από τέτοιου είδους εικόνες. Είναι απορίας άξιον που απορρίπτονται στις διαφημίσεις (δηλαδή το σποτ)».

Και πολύ ευγενής και πολιτισμένος μας φάνηκε ο Poka-Yio. Εμάς πάλι μας εξοργίζει η λογοκρισία ενός βίντεο του οποίου οι εικόνες είναι απείρως πιο "απαλές" από εκείνες των δελτίων ειδήσεων, όπου - σε τηλεοπτικές ζώνες που παρακολουθούν ακόμα και παιδιά - βλέπουμε πορείες, ΜΑΤ, ξύλο και το κακοποιημένο νεκρό σώμα του Καντάφι!!! Με αυτού του είδους τη λογοκρισία δεν θα γυρίσουμε στο 2004, κατά τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, αλλά στις εποχές που το να ακούς Θεοδωράκη και Λοΐζο σε έστελνε εξορία.